IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

СЗО: Свидетели сме на епидемия, а не на пандемия от коронавируса

Все още не е сигурно дали сетнешното разпространение на заразата може да бъде овладяно, споделят от организацията

22:20 | 24.02.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg/Francesca Volpi</em></p>

Снимка: Bloomberg/Francesca Volpi

Разпространението на коронавируса извън рамките на Китай не е довело до пандемия, а до епидемия, посочват от Световната здравна организация (СЗО), цитирани от Wall Street Journal.

Все още не е ясно дали разпространението на коронавируса, който предизвика големи огнища в няколко страни, може да бъде спряно, заявиха СЗО.

Заразата започна в Китай, където тя достигна своя връх, а броят на новите случаи на заразени в азиатската страна намалява.

Пандемия означава широко разпространение на много континенти, обясняват от СЗО.

„Ние сме окуражени от продължаващия спад на (новите) случаи в Китай“, заяви по време на пресконференция генералният директор на организацията Тедрос Аданом Гебрейесус. „Ключовото послание, което трябва да даде на всички страни надежда, смелост и увереност, е, че този вирус може да се овладее“, добави той. 

Екип от международни експерти, ръководен от СЗО, който бяха в Китай през последната седмица, стигна до заключението, че епидемията там е достигнала своя връх между 23 януари и 2 февруари и оттогава броят на заразени непрекъснато спада, подчерта Гебрейесус.

Екипът е установил, че „предприетите мерки в Китай са предотвратили значителен брой нови случаи“ на зараза, добави ръководителят на СЗО без да уточни за кои мерки става въпрос.

И все пак Гебрейесус също определи огнищата, възникнали през последните дни в Италия, Иран и Южна Корея, „силно обезпокоителни“.

В момента има 79 466 потвърдени случая на зараза в 28 страни на Covid-19, болестта, причинена от коронавирус, включително 2 641 смъртни случаи.

Някои специалисти по инфекциозни заболявания смятат, че сега ще бъде невъзможно да се спре разпространението на респираторния вирус в световен мащаб, като се има предвид, че лесно се разпространява между хората без веднага да бъдат хванати симптомите му.

От СЗО не потвърдиха това.

 „Все още съществува вероятност да успеем да овладеем вируса и да прекъснем неговото разпространение“, заяви на пресконференцията Майкъл Райън, началник на службите за спешни случаи на здравеопазването в СЗО. „Но вирусът може да се превърне в ендемичен модел на предаване, в сезонен модел или може да се ускори до пълномащабна глобална пандемия. В този момент не е възможно да се каже коя от тези възможности ще се случи", добави той.

СЗО основава оценката си дали дадена болест ще прерасне в пандемия от нейното географско разпространение, тежестта на заболяването и влиянието ѝ върху обществото, посочи Гебрейесус.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още