IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Оптимизмът на европейските борси продължава

В Европа инвеститорите вече насочват вниманието си към предстоящите търговски преговори между Великобритания и ЕС

19:39 | 04.02.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив на Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив на Ройтерс

Европейските борси затвориха с повишения във вторник, след като страховете от разпространението на китайския коронавирус започнаха да избледняват,  предава CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 се повиши с 1,6%, след като технологичните акции поскъпнаха общи с  3,6%.

Лондонският бенчмарк FTSE 100 напредна с 1,55% до ниво от 7439,82 пункта. Германският DAX отбеляза ръст от 1,81% до ниво от 13 281,74 пункта. Френският CAC 40 скочи с 1,76% до 5935,05 пункта.

На глобалните пазари се наблюдава възстановяване на настроенията след резките спадове, свързани с опасенията от разпространението на коронавируса. Към момента са били потвърдени общо 425 смъртни случая и 20 438- ма заразени само в Китай. Две китайски държавни медии призоваха във вторник  инвеститорите да не изпадат в паника от срива на континенталните борси ден по-рано.

В Европа инвеститорите вече насочват вниманието си към предстоящите търговски преговори между Великобритания и ЕС. В понеделник и двете страни изложиха различните си преговорни позиции относно бъдещи отношения, създавайки вероятни пречки в предстоящите търговски преговори. Откроиха се и някои области, в които може да бъде намерен компромис.

Сезонът на отчетите също остава ключов за европейските трейдъри. Акциите на датския производител на болнично оборудване Ambu поскъпнаха с цели  24%, след като от компанията отчетоха двуцифрен ръст на продажбите си за първото тримесечие на 2019/20.

От друга страна акциите на  Micro Focus поевтиняха с 22% на фона на оставката на председателя след "трудна година". От  британската IT компания отчетоха загуба през фискалната 2019 година.

От Carlsberg отчетоха годишни приходи от продажби в съответствие с очакванията и прогнозираха умерен ръст на печалбата си през 2020 г. Това оскъпи акциите на компанията с  около 3%.

Енергийният гигант BP отчете по-добра от очакваната годишна нетна печалба. Въпреки това от компанията регистрират спад в печалбата си с 21% на годишна база заради по-ниските цени на петрола и газта. Акциите на BP поскъпнаха с 4%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:09 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още