IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

BP държи спада на печалбата в граници

Компанията увеличава дивидента и инвестициите си в зелена енергия

11:48 | 04.02.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Бензиностанция на компанията в Мексико Сити. <em>Снимка: Susana Gonzalez/Bloomberg</em></p>

Бензиностанция на компанията в Мексико Сити. Снимка: Susana Gonzalez/Bloomberg

Не само активисти оказват в момента натиск над BP Plc. Британският петролен гигант трябваше да се справи с доста насрещни ветрове през миналата година. В същото време базираната в Лондон компания активизира дейността си в областта на алтернативните енергии.

Приходите за 2019 г. падат от 303 млрд. долара през 2018 г. до едва 282 млрд. долара. За 2019 г. като цяло коригираната печалба падна с около 21% до 10 млрд. долара.

За сметка на това BP успява да увеличи оперативния си паричен поток до 28 млрд. долара.

Позитивите от отчета

Дивидентът се увеличава: въпреки че BP трябваше да се откаже от 20 процента от печалбата си, петролната компания успява да увеличи оперативния си паричен поток. И дори с намаляването на печалбата групата все още печели повече, отколкото през 2018 г. Има и добра новина за акционерите - въпреки ограничените резултати BP увеличава дивидента си с почти три процента.

„Уверен съм, че BP ще продължи да се ориентира успешно през бързо променящия се енергиен свят", заяви изпълнителният директор Боб Дъдли при представянето на резултатите във вторник. След почти десет години начело той ще отстъпи председателското място на  Бернар Луни, който в момента все още ръководи дивизията Upstream. Пазарите реагираха положително на новините. Цената на акцията на BP се повиши с почти два процента в началото на деня.

Увеличението на изплащането следва противоречиво съобщение през последното тримесечие, когато главният финансов директор Брайън Гилвари заяви, че ще бъде „преждевременно решение“ да се увеличи дивидентът, изпращайки акциите надолу с почти 4%. На следващия ден компанията издаде пояснение, в което заяви, че не е взето решение за бъдещето на плащанията.

Т. нар. Big Oil (петте най-големи петролни компании - бел. ред.) предлагат щедра възвръщаемост, но анализаторите започват да поставят под въпрос достъпността на тези изплащания поради високите нива на дълг, променливите пазари и натиска на инвеститорите да се влагат пари в чиста енергия. Отношението на дълга към собствен капитал (gearing) остана над целевата си стойност от 30% в края на 2019 г.

Негативите от отчета

Слаба икономическа ситуация: подобно на Shell, BP трябва да се справи и с понижения в двете основни бизнес области, Upstream и Downstream. Изпълнителният директор Дъдли посочва като причина отслабването на глобалната икономика.

Дългът за цялата година нараства с малко под 2 млрд. долара. Единственото позитивно нещо е участието в руския нефтен и газов гигант „Роснефт“. Тук BP успява дори да увеличи печалбата си през 2019 година.

Какво се очаква да се случи

Растеж от възобновяеми енергийни източници: BP започна през миналата година да разширява ангажимента си към алтернативни енергии. Той увеличи участието си в соларния гигант Lightsource до 50 процента и закупи Bunge, вторият по големина производител на биогорива в Бразилия. Това може да е от полза за петролната компания, особено в Европа.

Причината е по-високата квота за намаляване на парниковите газове от продавачите на горива. Сега те трябва да намалят емисиите си на въглероден диоксид с най-малко шест процента (досега – с четири процента) в сравнение с 2010 г. Най-лесният начин да се направи това в момента е, да се добавя био гориво.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:39 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още