Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Оптимизмът около намирането на ваксина за COVID-19 изстреля индексите в Европа нагоре

Акциите на Deutsche Bank поскъпнаха с 12 на сто въпреки очакванията на кредитора за трудна 2020 г.

Оптимизмът около намирането на ваксина за COVID-19 изстреля индексите в Европа нагоре

Снимка: Ройтерс

Основните европейски борсови индекси приключиха днешната търговия на зелена територия, след като компанията Gilead Sciences обяви, че успешно е приключила поредната фаза от клиничните проучвания за ефективността на лекарството Ремдесивир, които показват подобрение при тежко болните пациенти, съобщава CNBC.

Паневропейският бенчмарк Stoxx 600 приключи сесията с ръст от 1,8 на сто, като повечето сектори отбелязаха ръстове в стойността на акциите.

Германският показател DAX напредна с 312,11 пункта, или с 2,89%, до равнище от 11 107,74 пункта.

Френският измерител CAC записа ръст от 101,32 пункта, или 2,22%, до ниво от 4671,11 пункта.

Британският индекс FTSE се повиши със 164,80 пункта, или с 2,77 на сто, до 6123,30 пункта.

В сряда фармацевтичната компания Gilead Sciences обяви, че успешно е приключила трета фаза на своето клинично проучване за ефективността на Remdesivir, което е показало подобрение както при тежко болни пациенти, преминаващи 5-дневен курс на лечение с медикамента, така и при такива на 10-дневна програма. Очаква се в най-скоро време да бъде направено и специално изявление по темата от страна на Националния институт по алергология и заразни болести на САЩ, които се занимават с проучванията на експерименталното лекарство.

В центъра на вниманието на инвеститорите е и двудневното съвещание на представителите на Федералния резерв на САЩ, което приключва днес, като се очаква централните банкери да обявят допълнителни мерки в борбата с ефектите от коронавируса.

По-рано днес Bloomberg съобщи, че икономическите настроения в еврозоната претърпяват най-резкия спад в историята си през април. Понижението е по-голямо от очакваното, тъй като блокадата срещу разпространението на коронавируса възпрепятства икономическата активност. Икономическите нагласи в 19-членния валутен съюз на ЕС се сриват до 67 пункта от отчетените 94,2 пункта през март. Общо за Европейския съюз (ЕС) икономическите настроения спадат от 94,6 пункта през март до 65,8 пункта през април. 

Още по темата

По отношение на сезона на отчетите в Европа днес във фокуса на инвеститорите бяха данните на Airbus, Deutsche Bank, GSK, Standard Chartered и Volkswagen AG.

Производителят на самолети Airbus е изразходвал 8 млрд. евро кеш през първото тримесечие на годината на фона на предупрежденията от главния изпълнителен директор Гийом Фори за „най-тежката криза, която самолетната индустрия познава“.

Коригираната печалба на компанията преди лихвите и данъците намалява почти наполовина (49%) до 281 млн. евро, като компанията записва нетна загуба. По думите на Фори все още се прави оценка на последствията от Covid-19 и засега не е възможно да бъде изготвена финансова прогноза за пълната година.

От своя страна Deutsche Bank заяви, че очаква трудна 2020 г. след пет последователни години със загуба. Както бе обявено в междинния отчет, печалбата е 66 млн. евро след данъци. Резултатът, който ще се дължи на акционерите след приспадане на лихвените плащания за подчинени облигации, обаче е негативен – загуба от 43 милиона евро. През предходната година бе отчетена печалба от 97 млн. евро.

Акциите на германския кредитор поскъпнаха с 12 на сто.

При Volkswagen ситуацията също значително се помрачи. Най-голямата автомобилна компания по пазарен дял в света очаква печалбата ѝ тази година да бъде ударена „тежко“, след като коронавирусната пандемия принуди редица заводи на компанията да затворят, засягайки и търсенето на ключови пазари от Китай до САЩ. От представения отчет става ясно, че оперативната печалба на концерна през първото тримесечие се е сринала с 81% до 900 млн. евро, което обаче е в съответствие с предварителните очаквания, обявени на 16 април. Нетната ликвидност е в обем на 17,8 млрд. евро след края на първите три месеца на годината.

При индивидуалните акции книжата на AMS поскъпнаха с над 24 на сто, след като производителят на чипове представи силен отчет за тримесечието. От друга страна акциите на датската GN Store поевтиняха с 6%, тъй като компанията не успя да отговори на очакванията на анализаторите относно печалбата за първото тримесечие.

По статията работи: Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Най-богатият британец и фен на Brexit се мести в Монако