IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Остава една основна задача пред Ангела Меркел - борбата с климатичните промени

Какво може да направи германският канцлер до края на своята политическа кариера, за да реши въпроса с глобалното затопляне за своята страна?

22:45 | 09.01.20 г. 7
<p>
	Германският канцлер Ангела Меркел. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Германският канцлер Ангела Меркел. Снимка: Ройтерс

Дългият и растящ списък на Германия с неизпълнени климатични цели е сред основните приоритети в дневния ред на правителството през тази година и заплашват да омаловажат наследството на канцлера Ангела Меркел, ако останат неизпълнени, пише Bloomberg.

В речта си за Нова година Меркел заяви, че знае, че все още има недостатъци в политиките на нейната коалиция, които имат за цел радикално да намалят парниковите газове, отделяни от най-голямата икономика в Европа. Критикуваният климатичен план, който обеща да спре употребата на въглища и да ускори използването на електрически превозни средства, предизвика загрижеността на индустрията заради загубата на конкурентоспособност и критиките от страна на природозащитниците, които искаха още повече мерки. 

Списъкът със задачи пред т. нар. "канцлер по климата, както бе наречена Меркел, включва коригиране на стимулите за пазарите на вятърна енергия, ограничаване на нарастващите цени на електроенергията за потребителите и др. Когато парламентът в Берлин се събира отново на 13 януари, се очаква именно темата за климата да присъства отново.

Германия има за цел да постигне нулеви въглеродни емисии до 2050 г.

Страната също така възнамерява да намали емисиите на парникови газове с 55 процента до 2030 г. в сравнение с нивата от 1990 г.

ВЕИ

Плановете на Германия за 65% от необходимата й енергия да идва от вятърни източници до 2030 г. се сблъсква с различни предизвикателства, но в такава ситуация слънчевите панели могат да наберат допълнителна преднина.

Отказ от въглища

Най-големите германски потребители за лигнитни въглища RWE и LEAG са в ожесточена борба с правителството за плановете му да спре използването на въглища.

Ако промяната в закона бъде приета, Германия ще трябва да спре добива на 12,5 гигавата мощност, добивана от въглища, до 2023 г. Този обем се равнява на почти цялата инсталирана мощност в Дания.

Каква би била цената на енергията в най-силната европейска икономика – може да научите на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

7
rate up comment 1 rate down comment 0
doba
преди 4 години
И @КОЙ определя това като основна задача на Муттер?Няма ли си други?..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 4 години
дърветата няма какво да ядат---хахахаха, това може да бъде исмислено само от иключително проззт човек :) и кои сте виси тия дето го знаете това? Ти и шепа идиииоти от пенсионерския клуб?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 0
male4ko
преди 4 години
...борбата с климатични или климак(те)рични промени... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 1
Бидонойл
преди 4 години
Изразите "дърветата няма какво да ядат" и "глобалното затопляне над Германия ще спре" си заслужава да попаднат в списъка с бисери.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 7
zelka007
преди 4 години
датчаните от тази година прекратяват субсидиите за нови проекти за вятър и фотоволтаици . смятат , че технологиите вече не се нуждаят от подкрепа . пренасочват предвидените средства в бюджета към други политики . наскоро четох , залагат сериозно на зеленият водород . ще преобразуват излишъците от вятър с електролизери и ще зареждат автобуси , таксита , влакове . вече имат няколко водородни станции , експериментират усилено ... в бъдеще време ще разреждат природен газ с водород ... фрау Меркел усеща , че е забавила малко процеса и ще изпуснат технологичното влакче ... *** да не ги мислим , те ще оправят , да си гледаме наш'та къщичка викаш ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 6
Valentin13
преди 4 години
аз имам друго предложение, фрау Меркел: изнасяш всички заводи в България, Румъния, Полша, Чехия, може и другаде. така спира производството на СО2. това, разбира се е лошо, защото дърветата няма какво да ядат, но нейсе. поне екологичните талибани може и да мирясат.и така глобалното затопляне за Германия ще спре. ще бъде топло над България, но не вярвам някой да се сърди.за сетен път се убеждавам, че Блумбърг е една от най-*** ***, и блумбъргчетата повтарят като папагали, че парите идват от него.живеем в общество подобно на комунизма - всички знаят, че това с глобалното затопляне е лъжа, но затоплистите /при комунизма беше всички, иначи у кауша/, понеже им се плаща и ще останат без манджа, горките, повтарят папагалски.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 2
Hahoto
преди 4 години
Много е лесно и се вижда с просто око. При бурния икономически растеж през последните години Германия неотменно увеличаваше СО2 емисиите, при стагнацията от миналата година СО2 емисиите паднаха с 6 процента. Изводите за вас!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още