IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Печалбата на Credit Suisse скочи със 74%, но не можа да отговори на очакванията

За периода тя е била в размер на 424 млн. швейцарски франка (421 млн. долара)

12:14 | 01.11.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Швейцарската банка Сredit Suisse отчете по-ниска от очакваното нетна печалба за третото тримесечие на годината заради по-трудното лято и волатилността на развиващите се пазари, съобщава CNBC.

За периода тя е била в размер на 424 млн. швейцарски франка (421 млн. долара), което представлява впечатляващ ръст от 74% спрямо миналата година. Той обаче също се оказа недостатъчен. Анализатори, допитани от Ройтерс, очакваха нетна печалба от 449 млн. швейцарски франка.

В отчета на банката също така се посочва, че нетните приходи са отбелязали понижение за тримесечието, достигайки до 4,8 млрд. швейцарски франка спрямо 4,9 млрд. швейцарски франка година по-рано.

Спад се наблюдава и при общата сума за оперативни разходи, която възлиза на 4,1 млрд. швейцарски франка при 4,9 млрд. швейцарски франка година по-рано.

В изказване за CNBC главният изпълнителен директор на банката Тиджане Тиам заяви, че резултатите за тримесечието са добри и благодарение на процеса по преструктуриране на банката, продължаващ вече няколко години, тя е успяла да преодолее предизвикателствата в периода.

„Мога да ви кажа, че в тримесечие като това старата Credit Suisse щеше да загуби стотици милиони... Днес отчитаме печалба“, заяви той.

В отчета си банката посочва, че в периода от юли до септември налице са много повече предизвикателства и по-ниска клиентска активност. Според Тиам това лято, освен традиционното сезонно забавяне, на клиентската активност е повлияла и нарасналата волатилност на развиващите се пазари, както и при някои валути.

От трите основни подразделения на банката звеното за управление на благосъстоянието продължава да е най- доходоносно. Коригираната му печалба преди данъците възлиза на 411 млн. швейцарски франка спрямо 382 млн. франка година по-рано.

Акциите на втората по големина банка в Швейцария са поевтинели с над 24% от началото на годината. Според Тиам продължаващото добро представяне на Credit Suisse ще помогне за поскъпването на книжата.

От банката също така предупредиха, че настроенията през третото тримесечие са се помрачили, като това не е изключено да продължи и през последните три месеца на годината. Въпреки това Credit Suisse запазва положителна прогнозата си за световната икономика през последното тримесечие въпреки "продължаващото геополитическо напрежение около световната търговия и потенциалното влияние на промените по паричните политики от централните банки“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:56 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още