IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Полезните идиоти" на Путин сред политическия елит на Германия

Берлин трудно ще възстанови доверието на Запада след позициите, които имаше спрямо Владимир Путин

08:09 | 30.03.22 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Владимир Путин и бившият канцлер на Германия Ангела Меркел. Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Владимир Путин и бившият канцлер на Германия Ангела Меркел. Снимка: Архив Ройтерс

Исторически на Германия не е чуждо да заема грешната страна, пише в анализ европейското издание Politico. По отношение на Русия в последните 16 години Берлин имаше грешна представа за това как може да се справи с нея.
Но в последните седмици Германия се отказва от своите сантименти и е впечатляваща скоростта, с която взима решенията да спре противоречивия газопровод "Северен поток 2", да позволи изпращането на германско оръжие в Украйна, да одобри санкции срещу Русия, както и да анонсира, че ще увеличи средствата, които отпуска за отбрана.

Така, само за една нощ, позициите на Германия за Москва се сближиха бързо до тези на САЩ и други съюзници.
Берлин дори си измисли мото за промяната - Zeitenwende, или началото на нова ера.

Германците не просто "прецениха погрешно" руският президент Владимир Путин, както коментира дългогодишен съветник на бившия канцлер Ангела Меркел. Според Politico германските лидери са направили "катастрофален гаф", затваряйки си очите за действията на Путин - от нахлуването в Грузия през 2008 година до убийствата на опозиционни лидери в страната и в чужбина.

През 2008 година Германия блокира членството на Грузия и Украйна в НАТО, продължи да купува газ от Русия и до последно отказваше да позволи доставки на германско оръжие за Киев. Така политическата класа на страната всъщност се превърна в "полезните идиоти", използвани от руския президент Владимир Путин. Терминът беше популяен по  време на Студената война и с него бяха описвани хората на Запада, които станаха жертва на аргументите на комунизма, припомня Politico.

Сега обаче германците започват да разбират, че мекият подход на Ангела Меркел към Путин реално го насърчи да стигне до тук. Едно от най-грешните решения е даването на зелена светлина за "Северен поток 2" през 2015 година, въпреки санкциите, които наложи Запада заради анексирането на Крим и ролята на Москва за разделението в Източна Украйна.

Но не можем да виним единствено Ангела Меркел за войната в Украйна. Поколения наред германски политици, още от 70-те години на миналия век, са изкушени да работят за т.нар. "политика на Изтока" и концепцията за създаването на търговски отношения, които да променят авторитарните режими - Wandel durch Handel.  Но, оказва се, че тази политика търпи провал не само спрямо Русия.

Ангела Меркел може да е попаднала в "капана" на Владимир Путин, но истината е, че цялата политическа класа в Германия има вина за положението, в което изпадна сега страната. Финансовият министър в кабинета на Меркел, днес канцлер на Германия Олаф Шолц също дълго време повтаряше, че начинът за справяне с Русия е диалог и че "Северен поток 2" няма нищо общо с политиката. В Германия всъщност няма политик от висок ранг, който да е предупреждавал за опасностите, които крие прекаленото доверие към Русия и Владимир Путин.

Дори когато Русия струпа войска по границата с Украйна, съветникът по националната сигурност на Шолц Йенс Пльотнер му препоръча да остане на позицията си, че "Северен поток 2" е изцяло търговски проект и че няма да бъде спрян.

Последна актуализация: 01:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

8
rate up comment 3 rate down comment 5
0pk
преди 2 години
Е хубава работа, жената е на пенсия вий сте я изтипосали под заглавие "Полезни и.диоти". Никакъв срам нямате. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 8
дядя Вова
преди 2 години
Лъжеш! Велика Германия корумпирана... неееее! Кажи го на украинците и ще те линчуват!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 2
khao
преди 2 години
направо да откачиш... не видели, очевадни неща!.. и как не се виждат тия неща, аз лично се сещам за един начин, с пари в брой! :):) Немците са големи корумпета! Това го казвам от личен опит, понеже съм работил в няколко немски компании и във всяка имаше корупционни скандали.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 6
dr.5rov
преди 2 години
Германците не са "полезни ***", а прагматични хора, които гледаха своя и на континентална Европа интерес и не искаха да се включат в битката на САЩ и Англия срещу Русия. Но те са твърде слаби за да успеят (и французите също). Руснаците направиха голямата гршка да влязат в играта на САЩ. Избраха някакви остарели стреротипи на поведение и сега са точно там където ги искаха САЩ. Разбира се ще си понесат последствията за това. Всички останали също.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 5
дядя Вова
преди 2 години
https://***.km.ru/sites/default/files/imagecache/640x640/verb.jpg
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 3
melon
преди 2 години
Меркел може и да е агентка...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 6
дядя Вова
преди 2 години
Като стана дума за полезни идиооти: "Винаги може да разчитате, че янките ще вземат правилното решение. След като пробват всички други." Уинстън Чъчил
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 3
Bingomatic2
преди 2 години
Чудесна статия. Само да добавя, че некадърницата Меркел реши и финансовата криза 2008 с половинчати мерки и яко печатане. Сега и това ще се плаша от бъдещите поколения.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още