IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Полша дължи на 237 млн. евро на ЕС от неплатени глоби

Блокът е започнал да удържа около 111 млн. евро от европейските фондове, предвидени за страната

13:22 | 15.07.22 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Полша е натрупала 237 млн. евро неплатени глоби, откакто Съдът на Европейския съюз отсъди рекордна глоба заради отсъпление в зачитането на демокрацията миналата година. Това е принудило блока да започне да удържа около 111 млн. евро от европейските фондове, предвидени за страната, съобщава Bloomberg.

Макар че Полша демонстрира по-помирителен тон с ЕС заради критиките, правителството не е платило нито цент, откакто Съдът на ЕС през октомври му наложи глоба от 1 млн. евро на ден заради това, че не е премахнало спорната дисциплинарна камара за наказание на съдии, заяви еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейнерс.

„Сега имаме общо искания за 237 млн. евро за това, което Полша дължи, и вече сме компенсирали 111 млн. евро“, казва Рейнерс за Bloomberg. “Полша все още не е платила глобата си. Все още компенсираме суми“. Говорител на полското правителство не е отговорил веднага на искането за коментар в петък.

ЕС заяви тази седмица, че има сериозни опасения за върховенството на закона в Полша и Унгария и че войната в Украйна служи да напомни на ЕС „да сложи в ред делата си“. През април Унгария стана първата страна в ЕС, получила официално уведомление съгласно новите бюджетни правомощия, свързани с върховенството на закона, на ЕК, т.нар. условен механизъм, който в крайна сметка може да лиши правителството на министър-председателя Виктор Орбан от европейски средства за над 40 млрд. евро.

Реформи

Рейндерс заяви, че лятото сега предоставя възможност да се види дали Унгария е отворена за реформи, за да адресира някои от опасенията на ЕС.

„Това е, което казах в по-общ план и на Юдит Варга“, министъра на правосъдието на Унгария, с който Рейндерс се е срещнал в Прага тази седмица, „но то важи и за условния механизъм“ или за достъпа до фонда на ЕС за възстановяване. „Това лято може да бъде използвано, за да видим дали са планирани реформи, защото искаме да имаме определени постижения, те трябва да дойдат с определени реформи“.

Комисията осъди Полша миналата година заради спорни съдебни реформи, които включваха противоречив режим за дисциплинарни мерки срещу съдии, разглеждан от противниците като начин да се наказват съдии, критични към управляващата партия „Право и справедливост“. Миналия месец Полша получи одобрението на ЕС за плана си за възстановяване, който може да отключи 35,4 млрд. евро помощ за Варшава, но все още трябва да изпълни определени условия, за да адресира опасенията на блока за независимостта на съдебната система.

Това не може да се случи, докато „нямам гаранция, че са изпълнени основните етапи“, казва Рейндерс. Това включва плащанията, които продължават и през 2023 г., казва той, но ако плащанията са започнали, но съдиите следващата година „не могат да се защитят или да бъдат възстановени [на позициите си], можем отново да блокираме плащанията“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още