IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Полската PGNiG започна арбитражна процедура срещу Газпром за цената на газа

Двете компании не са успели да се споразумеят за „благоприятна цена“ в продължение на шест месеца

14:43 | 14.05.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Полската PGNiG започна арбитражна процедура срещу Газпром за цената на газа

Полската държавна газопреносна компания PGNiG е започнала арбитражна процедура срещу „Газпром“ и „Газпром Експорт“ заради цените в дългосрочния договор за доставката на природен газ, подписан на 25 септември 1996 година. Това става ясно в съобщение на сайта на полската компания.

Възможността за арбитраж е предвидена с договора за доставка, уточняват още от PGNiG и допълват, че процедурата ще се води в Арбитражния съд в Стокхолм. На този етап от спора между двете страни не може да бъде определена стойността жалбата.

„Шестмесечните преговори с „Газпром“ за договора не достигнаха до напълно удовлетворяващо решение“, коментира председателят на Управителния съвет на полската компания Мариуш Завиша. Той посочва, че започната процедура обаче не изключва нови преговори с търговския партньор.

„PNGiG е отворена за идея, която да гарантира благоприятни цени, базирани на пазарните реалности, за компанията и нашите клиенти“, допълва още Завиша.

Припомняме, че в края на април Европейската комисия започна разследване срещу "Газпром", свързано именно с бизнеспрактиките и определянето на цените за Централна и Източна Европа. Полша и България бяха две от общо осемте държави, засегнати от политиката на руската газова компания. 
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
michaelis11
преди 8 години
Така е, ако спрат с глупостите и военните идиотщини ше има благоприятна цена, ако то да си вземат втечнен от Сашшш. Същото важи и за наще *** - Плевнята и наща преса ги плюха и ругаха и продължават и после нагли и искат ниски цени - не стаа така работата. Като елините, прайш се на луд не ги псуваш мазнене, лъжене и има те тва е политиката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още