IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбата на нискотарифния превозвач Condor на LОТ се провали

Този ход не бе неочакван на фона на кризата, породена от коронавируса

21:15 | 13.04.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	EPA/MAURITZ ANTIN</p>

EPA/MAURITZ ANTIN

Продажбата на ваканционния германски превозsвач Condor на собственика на полската авиокомпания LOT се провали. Говорител на държавната PGL потвърди оттеглянето ѝ от сделката. PGL е информирала Condor за случващото се в понеделник, без да коментира темата в детайли.

Този ход не бе неочакван на фона на кризата, породена от коронавируса, както по-рано съобщи агенция Ройтерс. Преди около седмица се заговори, че самата LOT се нуждае от държавна помощ.

„В случая с LOT ние със сигурност не можем да се справим без публична помощ", заяви наскоро министърът на финансите на Полша Яцек Сасин пред TVN24. Той е бил в постоянен контакт с борда на директорите на авиокомпанията, които подготвяли спасителен план в случай, че полетните връзки бъдат прекъснати в продължение на много месеци.

Така и за германския Condor се очертава възможността за временна национализация. Обсъжда се също, че държавният мостов кредит на KfW за 380 милиона евро ще бъде удължен след 15 април, ute Personen sagten.

Заради коронакризата и значително намалените полети ваканционната авиокомпания вече е кандидатствала за допълнителен заем от 200 милиона евро от KfW като помощ за ликвидност. Не е ясно също така дали може да има нов процес на продажба.

Condor е бившо звено на банкрутиралата през септември 2019 г. Thomas Cook. Превозвачът беше спасен чрез държавен "мостов заем" в размер на 380 млн. евро.

От Condor заявиха преди дни, че са в преговори с всички участващи страни и че все още не е взето решение по отношение на национализирането, като отказа да коментира допълнително тази тема.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още