IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проектобюджетът на Ердоган обещава фискална дисциплина през 2019 г.

Очакванията за годишния дефицит възлизат на малко над 80 млрд. лири, или слаба промяна спрямо тази година, имайки предвид инфлацията

11:12 | 19.10.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Проектобюджетът на турския президент Реджеп Ердоган за 2019 г. обещава да помогне на икономиката да възстанови фискалната си дисциплина и да ограничи инфлацията след период на увеличен кредитен ръст и срив на лирата от последната година, съобщава Bloomberg.

Според предложението на основния закон разходите и приходите трябва да нараснат с по 25% от тази година, поддържайки годишния дефицит на стойности от малко над 80 млрд. турски лири (14,2 млрд. долара), се казва в проекта на текста, изготвен от службата на президента и изпратен на парламентарната Комисия по планиране и бюджет.

Недостигът е малко под 2% от турския брутен вътрешен продукт, възлизащ на 880 млрд. долара, и е малко по-голям от тазгодишния, коригиран спрямо инфлацията.

„Възстановяването на ценовата и финансовата стабилност в краткосрочен план“ е цел на бюджета, се посочва още в документа. Сред приоритетите се нарежда също и „икономическият баланс и бюджетна дисциплина“.

По-рано този месец от Международния валутен фонд предупредиха, че след сътресенията в икономиката, последвали години на разхлабена парична политика, и тазгодишният срив на лирата законодателите трябва да изпълнят обещанията за по-строга бюджетна дисциплина, за да бъдат успокоени инвеститорите.

Проектобюджетът е сигнал, че Турция най-накрая прави опит да внесе ред в публичните си разходи и няма да се стигне до нов бум на кредитирането, посочва Bloomberg. Въпреки това предвидените от правителството свивания на разходите и предложените реални лихвени проценти от Турската централна банка не доближават много стойностите, които поискаха инвеститорите в разгара на валутната криза преди два месеца. От началото на годината до четвъртък турската лира е загубила към 32% от стойността си.

С очаквания за потребителска инфлация от 17% след година – според данни на централната банка, публикувани в четвъртък, прогнозата за бюджетен дефицит през 2019 г. говори за минимален ръст в реално изражение.

Според последните официални данни до края на настоящата година дефицитът ще стигне 72,1 млрд. лири.

Едно от основните различия на проектобюджета с тазгодишния основен финансов закон е количеството емитирани от правителството облигации със специална цел, които се увеличават от 1% на 3% от разходите или около 28,5 млрд. лири. Подобни ценни книжа могат да бъдат използвани от правителството, за да се осигури капитал за държавните банки и други държавни агенции, се казва в текста на предложението.

Очаква се официалното представяне на бюджета да бъде на 23 октомври, като министрите ще отговарят на въпроси от депутати на индивидуални сесии седмица по-късно. Изслушванията трябва да приключат на 22 ноември, а гласуването на закона по всяка вероятност ще е през декември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:27 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още