IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Промяна в правилата заплашва сектора на биогоривата в ЕС

Биогоривата не донесоха очаквания позитивен ефект, смятат в Брюксел и искат ново поколение горива

14:56 | 28.11.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейската комисия (ЕК) предлага промени в Директивата за възобновяемите източници в периода 2021 – 2030 г., които могат да ограничат инвестициите в биогорива, предупреждават от сектора. Според промените делът на биогоривата от първо поколение ще бъде намален от 7% до 3,8% от общия енергиен микс на общността, пише онлайн изданието EurActiv.

Зад това решение обаче стои фактът, че биогоривата така и не успяха да донесат очаквания позитивен ефект в сравнение с конвенционалните горива. В последните години все по-активно се говори, че с политиката си за насърчаване на биогоривата ЕК всъщност ограничава земите, ползвани за отглеждане на храни.

В същото време производителите на биоетанол от растителни видове като цвекло или захарна тръстика посочват, че техните земи не могат да бъдат използвани за отглеждането на храни и посочват, че употребата на биоетанол вместо петрол намалява с 65% въглеродните емисии.

Ефектите от биодизела обаче са по-спорни, макар че той държи 80% от пазара на биогоривата в ЕС, отбелязва още EurActiv. Близо две трети от биодизела се произвежда от рапица или соя - култури, които заемат селскостопанска земя. Останалата част от биодизела се произвежда от палмово масло.

Затова в Брюксел сега обръщат внимание на т.нар. „второ поколение“ биогорива, които се произвеждат от отпадъци и биомаса.

Според анализатори и това решение е грешка, защото ще подкопае доверието на инвеститорите, а и иновациите в производството на биогорива всъщност ще дойдат от производителите на днешните горива от първо поколение. Без инвестиции в „старите“ биогорива компаниите няма да имат средства за проучвания и производство на второто поколение горива, коментират още те.

Например производството на метан, който е ново поколение биогориво, се базира на отпадъците от производството на етанол от зърнени култури.

Доклад на Международната агенция по енергетика, публикуван преди ден, показва, че секторът на транспорта трябва да увеличи три пъти използваните биогорива до 2030 г., ако ЕС спази своя ангажимент за запазване на увеличаването на температурата с 2 градуса по Целзий.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:53 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още