Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Публичният дълг на Великобритания нарасна през февруарските блокади

Кралството е взело заеми в размер на 19 млрд. британски лири само през февруари, като нетният публичен дълг достигна близо 279 млрд. лири

Публичният дълг на Великобритания нарасна през февруарските блокади

Снимка: Bloomberg

През февруари британският публичен дълг достигна 19,1 млрд. лири (26,6 млрд. долара), което отразява разходите за подкрепа на икономиката през трета блокировка за борба с коронавируса, съобщи Bloomberg.

Нетните заеми в публичния сектор през последните 11 месеца се оценяват на 278,8 милиарда британски лири, над шест пъти повече в сравнение със същия период на миналата година, което е и най-високото ниво, откакто се води статистика от 1993 г.

Сумата на публичния дълг се повиши до 97,5% от БВП, почти най-високото ниво от началото на 60-те години.

Числата подчертават мащаба на фискалната помощ, изправила финансовия министър Риши Сунак пред най-дълбокия икономически спад на Острова през последните три века. Въпреки че Сунак предвижда сериозно увеличение на данъците от 2023 г., много икономисти казват, че ще са необходими повече средства, за да изпълни амбицията си да балансира ежедневните разходи и приходи в средносрочен план.

Разходите за оцеляването на бизнеса и домакинствата през кризата досега възлизат на 344 млрд. лири. Още милиарди са обещани под формата на данъчни облекчения, за да стимулират възстановяването през следващите две години.

Службата за бюджетна отговорност прогнозира заеми в размер на 355 милиарда лири през текущата фискална година. Това е 16,9% от БВП - най-високия дял в историята на мирното време. Дефицитът през 2021-2022 г. се очаква да бъде толкова висок, колкото беше и след финансовата криза - над 10%.

Настоящият бюджет, който изключва инвестициите, се очаква да бъде относително балансиран до средата на десетилетието, въпреки че Министерството на финансите планира да утежни компаниите и работниците с най-голямото увеличение на данъците от 1993 г. насам.

„Трябва да се стремим да върнем публичните финанси по по-устойчив път, след като икономиката се възстанови и в бюджета изложих как ще започнем да правим точно това, осигурявайки сигурност на семействата и бизнеса“, каза Сунак в изявление след днешните данни.

Бюджетният дефицит през февруари беше малко по-нисък от прогнозираните от икономистите 21,4 милиарда лири, а през януари заетия дълг беше ревизиран надолу.

Постъпленията от данъци на централното правителство се оценяват на 46,2 милиарда британски лири, с 1,5 милиарда британски лири по-малко в сравнение с февруари 2020 г., със забележим спад в данъчните приходи, особено от по-ниски ДДС, корпоративен данък и мита за гориво.

Междувременно парите, получени от данъчни плащания на самонаети лица, са се увеличили с 0,9 млрд. паунда спрямо миналата година. Централните държавни органи са похарчили 3,9 милиарда британски лири за мерки в подкрепа на запазването на работните места заради коронавирус.

По статията работиха: Веселина Василева, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
В ЕС се заформя правен конфликт относно Facebook