IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин: ЕС да не проявява слабост за газовите въпроси, както България преди

Не ми се иска Европа да не може да защити своето участие в проекта "Северен поток" 2, както някога България в "Южен поток", каза руският президент

07:41 | 04.10.18 г. 30
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Руският президент Владимир Путин предупреди късно в сряда ЕС да не проявява слабост при решаването на газовите въпроси, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

Не ми се иска Европа да прояви слабост и да не може да защити своето участие в проекта "Северен поток" 2,  както някога България в "Южен поток", каза Путин на съвместна пресконференция в Санкт Петербург с австрийския канцлер Себастиан Курц, чиято страна е ротационен председател на ЕС.

"България под натиск отвън се отказа от този проект, сега те съжаляват, сега говорят за това да получат наш газ вече през "Турски поток", отбеляза руският президент. "Много ми се иска цяла Европа да не изглежда като България, която прояви такава слабост и неспособност да защити своите национални интереси", добави Путин.

Руският президент припомни печалната съдба на проекта "Южен поток", отбелязва ТАСС. "Българските колеги ни увериха, че ще се борят докрай за "Южен поток", тъй като това отговаря на националните им интереси", каза Путин. Той посочи, че газопроводът би "повишил геополитическия статут (на България) като страна транзитьор в Европа, някъде под 400 милиона евро на година просто така, просто защото тръбата минава през тяхна територия". Българската страна разчиташе да създаде няколко хиляди работни места (с "Южен поток"), добави Путин.

Руският президент подчерта, че е говорил подробно по въпроса на енергиен форум в Москва. "Искам да ви уверя, че Русия е била, е и, безусловно, винаги ще бъде надежден доставчик, в това число и защото тази тръбопроводна система идва направо от първоизточника, направо от Ямал, от Сибир", каза той.

Путин постави акцент върху факта, че тази газотранспортна система е лишена от транзитни рискове. Приветствам позицията на Австрия в подкрепа на изграждането на газопровода "Северен поток" 2, каза руският президент.

Австрийският канцлер от своя страна даде да се разбере, че европейските партньори на проекта са заинтересовани от неговата реализация.

"Искам да ви уверя, че европейските страни, участващи в този проект, го подкрепят. Те гледат на него положително и искат да (го) реализират съвместно", заяви Курц. В същото време австрийският канцлер подчерта, че "за нас е важно да бъдат взети предвид интересите на Украйна, като важна страна транзитьор (на газ)".

"Съгласни сме, че в Европа има силна заинтересованост от евтини и стабилни доставки на газ, и такава необходимост съществува, ако искаме да си осигурим енергийна сигурност. За да бъде гарантирана енергийната сигурност, ние смятаме, че е необходимо голямо количество източници на енергия, също така е рационално едно определено разнообразие на енергийните маршрути", заяви Курц, подчертавайки подкрепата на Австрия и другите европейски партньори за проекта "Северен поток" 2. 

Путин защити енергично планирания газопровод между Русия и Германия като икономически осъществим и изрази надежда, че европейските страни ще съумеят да удържат на натиска на Съединените щати за проваляне на проекта, отбелязва Асошиейтед прес. Агенцията припомня, че САЩ и някои държави от ЕС са против "Северен поток" 2 с аргумента, че той ще засили енергийната зависимост на Европа от Русия. Съединените щати освен това са заинтересовани да продават повече втечнен природен газ в Европа.

По-рано представители на американското правителство предупредиха, че САЩ може да наложат санкции във връзка със "Северен поток" 2. В тази връзка Путин подчерта, че руският газ, доставян по тръбопроводи, е значително по-евтин от американския втечнен газ. Би било "глупаво и прахосническо" Европа да избере по-скъп вариант, навреждайки на своите потребители и на глобалната си конкурентоспособност, каза руският президент, цитиран от AP.

Агенцията отбелязва, че Украйна, която е главният транзитен път за руските газови доставки за Европа, е твърдо против проекта "Северен поток" 2, тъй като се опасява, че ще загуби ролята си за преноса на газ.

Във връзка с коментара на Курц, че интересите на Украйна като ключова страна транзитьор трябва да бъдат защитени, APприпомня, че Путин по-рано е обещал да обмисли продължаване на газовия транзит през тази страна, ако тя уреди свой търговски спор с Русия за стари доставки.

Москва и Киев са въвлечени в конфликт, откакто през 2014 г. проруският президент на Украйна Виктор Янукович бе свален от власт след бунт. В отговор Русия анексира украинския Кримски полуостров, а проруски сепаратисти установиха контрол над територии в Източна Украйна. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

26
rate up comment 5 rate down comment 2
michaelis12
преди 5 години
специално зелевия тикквар с последовател юристката просто треа си верно маллоумен да не се сетиш кой тоя дет разтега същите локуми и оня беше същия и Коню същия и т.н. .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 4 rate down comment 2
michaelis12
преди 5 години
Хаха... Не е баш *** като Дауни Петроф, Хюсеин, Стокракус и Сакаманиго. --------------------------------------------------------------------------------Стоян ПетровСтоян Петров, регистриран на 26 Октомври 2012 г., министър , Бургасzelka007регистриран на 12 Януари 2017 г. - Последователи (2) юрист, регистриран на 17 ноември 2014 г. 2018,SakamanoR D, регистриран на 23 Август 2011 г., Търговец, София khaoрегистриран на 11 Септември 2014 г.,Sokratusрегистриран на 30 Август 2011 г., другlyusienлюдмил желязков, регистриран на 24 Май 2010 г.не знам нещо не вервам че са заблудени овци, за мене просто са едни и същи офци само че с други костюми ..... а някои от шизофрениците се следват сами себе си ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 8 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 5 години
Хаха... Не е баш *** като Дауни Петроф, Хюсеин, Стокракус и Сакаманиго. Мяза на заблудена овца, щот мноо чете и верва в Дедо Коледа... ;) :lol:Само изпълнявам християнската мисия:"Притча за загубената овца(Лука 15:3-7)Как ви се вижда? Ако някой човек има сто овце и едната от тях се заблуди, не оставя ли деветдесет и деветте и не отива ли по хълмовете да търси заблудилата се?"... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 9 rate down comment 3
michaelis12
преди 5 години
и да не забрааме в либерастно-жендърски стил, че Путин е изял баба си, леля си виновен за гладните в Сомалия за извънземните че не идват, за Тромпета, за всеки пропаднал Либераст със общинско жлище кат Мария Гаргамел (активен борец против Путинизма и реалните новини) за Южния Паток па той е виновен аз друг не виждам и за Белене и ко ли още не ..... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 7 rate down comment 3
michaelis12
преди 5 години
добре що се обясняваш на тоя залевия "бизнесмен" не мое си обясним ?!? Той ми беше заявил, че още от зората на демокрацията върти едни фирми с еени пари дет хората го гледали в ръцете ала бала мнооо разбира нешата ..... начи треа се е разрастнал до ниво на местен *** в нов костюм, на нас тва не ни е чуждо .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 13 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 5 години
Хаха... Щях да кажа: толкова писане, за да потвърдиш констатациите ми, ама всъщност ти нищо не си написал (измислил), освен литературното отклонение накрая, което си е атрибут на целата ви литературна агитка... Копи/пейст оттук-оттам - това е, с което участваш тука открай време. Единственото, което си сътворил до тук в темата със свои собствени ресурси е:"значи по мой спомен от това време не стваше въпрос за 400млн. а за % от 40млн. и не за БГ а за Дебелия и Доган , щото те се беха наредили на трасето и за строежа и за експлоатацията и още знайни и незнайни бг герои ... и трябваше нашата държава да плати строежа ..."Има малка, но съществена разлика с това по-долу, нали:"...бе учредено съвместното дружество за Южен поток, което носи името Южен поток България АД. Акционери в него са Български енергиен холдинг ЕАД и Газпром, с по 50% от капитала, мястото на регистрация е България. Капиталът му е 15,6 млн. лева."Или това:"След проведена открита процедура в началото на февруари 2011 г. Български енергиен холдинг ЕАД и ОАО Газпром избират консорциума между украинската компания ОАО ЮЖНИИГИПРОГАЗ и българското дружество ГАЗТЕК БГ АД за изпълнител на прединвестиционното проучване за българския участък от проекта Южен поток. Нещо не е баш като Държавата да купи на Доган и Дебелия газопровод за 30, та и 60 млрд. м3 газ, нали? Почти същото, като хайли-лайклито от твоя "джойнтвенчър" с Капитал:"Информация, че руската "Стройтрансгаз" НАЙ-ВЕРОЯТНО ще монтира тръбите..." ..... и според една жена на опашката, и според Ройтерс, и "ние си знаеме кое на кой е"... и което не знаеме, пак си знаеме... и блаблабла... Нема значение колко пъти и Ройтерс, и Капитал писаха и брисаха през последните години глупости и откровени лъжи...Няма никакво значение кои български или руски фирми ще строят трасето - те ще го построят с помощта на стотици или хиляди специалисти и работници, които ще получават нелоши доходи, които ще харчат в България, около строителството още стотици фирми ще чопнат по некой леф, ще се върти пара, ще се плащат данъци. Логиката "защо точно този?!" е цървулска и издава липса на стопанско мислене - затова си ми ясен с какво се занимаваш - не е с бизнес, всеки случай...Сметките по проекта са ясни и ти си ги изкопирал: Газпром и БЕХ създават 50:50 инвестиционен проект, вземат кредит, инвестират го в строеж на дълготраен актив и от приходите изплащат кредита - всеки своите 50% от 4- те млрд. След погасяване на задължението активът остава собственост по 50% на съдружниците и по тази схема си делят приходите от транзита. България придобива дълготраен, стратегически, печеливш АКТИВ!!! Това се прави от бизнеса в цял свят, ежедневно, от столетия... Това и аз съм правил, и правя - когато нямам кеш, а ми трябва машина, вземам кредит и докато се изплати, съм назад с печалбата - просто кат бел боб. Така са строени и Козлодуй, дето сега ни крепи целата икономика с евтин ток, и стария газопровад "Дружба", по който ни идва топлото и от който в хазната сека година влизат едни $ 80-100 млн. от транзита към Турция... Ама през 80-те, когато и аз бех млад и ми се живееше, плащахме като луди тези инвестиции с ниските си държавни заплати... Нема как да си купиш кола, без да дадеш пари. Но колата ти трябва, тя ти носи нещо, връща ти инвестицията под друга форма... Но, разбира се, можеш и без кола - ще си плащаш на таксита... ;) :lol:В заключение, Зельо, шти ти кажем едно: който играе - печели. Който строи и създава, има. Който брои мухите и плямпа из медиите, чека да му дадат.... и обикновено дочеква... на путкинден... ;) Пак ше плащате (държавата) кредити, ама не за инвестиции, а за пенсии и леб.... Докато умните се наумуват, лудите се налудуват. Докато прайте анализи ала "Дебелия, Тънкия и Грозния", ше изчезнете от картата. Един ден ше се усетите и ше гледате като пр^ъднали... Толкоз от мен... ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 15 rate down comment 5
tisia
преди 5 години
..."Спряганите от Путин 400 млн. евро са много, много оптимистична прогноза.Това обаче, естествено, не е печалба...." ...а щеше да е добре направо да си е печалба, нали? ...и вие сте от свищовския, май!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 11 rate down comment 14
Sokratus
преди 5 години
Джелезен си Агент 007!Ама тея барабонкьовци използват главата си за равновесие и нищо няма да разберат!Само рублите им възбуждат остатъка отмозъка!Хахаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 5 rate down comment 16
zelka007
преди 5 години
https://bg.m.wikipedia.org/wiki/Южен_поток"Българският участък ще струва 4 милиарда евро. Стойността му е почти половината от общата сума, необходима за изграждането на целия сухопътен участък, тъй като в България трябва да се изгради и терминалът, който ще приема цялото количество природен газ за Европа и три компресорни станции. Българският енергиен холдинг ще финансира 15% от стойността чрез заем в размер на 620 млн. евро при лихва от 4,25%, който ще се връща за 22 години. 15% е делът на Газпром, а за останалите 70% ще бъде осигурен заем от руската страна при неясни параметри. От 2018 г., веднага след запълването на капацитета, българската страна ще получава дивидент от проекта в размер на 715 млн. лв. до 2035 г. Икономическият министър Драгомир Стойнев съобщава, че очакваните приходи (от транзитни такси) за периода 2013 2043 г. се равняват на приблизително 2,8 млрд. евро, които ще влязат в бюджета."да открием разликите , ако има такива ?https://***.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2014/12/02/2431097_kolko_tochno_shte_zagubi_bulgariia_ot_spiraneto_na/"Спряганите от Путин 400 млн. евро са много, много оптимистична прогноза.Това обаче, естествено, не е печалба. На първо място общата компания трябва да изплати заемите си. За 22 години при тригодишен гратисен период и лихва 4.25% годишните финансови разходи на "Южен поток България" ще бъдат най-грубо по 120 млн. евро. Компанията ще има и оперативни разходи за дейността си, които съвсем условно са около 50 млн. евро годишно. Т.е. в добрия случай двата акционера БЕХ и "Газпром", биха си разделили 130 млн. евро, т.е. по 65 млн. евро (за опростяване на сметката данъци не са смятани, защото е все едно по коя линия ще дойде приходът - за бюджета или за държавния холдинг). От тази сума БЕХ ще трябва да изплаща заема си към "Газпром" (620 млн. евро), около 30 млн. евро годишно. Така при този оптимистичен сценарий се вижда, че максимално оптимистичната печалба на БЕХ би била от порядъка на 35 млн. евро годишно. Което не е лошо само по себе си, но е над десет пъти по-малко от баснословната сума, спомената от Путин."да , не е било 40млн. а 35млн. ... има грешка :)))МАЛКО И ЗА СТРОИТЕЛСТВОТО ...Информация, че руската "Стройтрансгаз" най-вероятно ще монтира тръбите в България, се появи още миналата есен. На практика Reuters потвърждава информацията от втори независим източник, след като преди няколко седмици източници съобщиха за "Капитал" победителя и партньорите му. Според тяхната информация поръчката ще бъде възложена на "Стройтрансгаз консорциум". В него участват "Стройтрансгаз" (63% собственост на крупния руски бизнесмен Генадий Тимченко чрез фонда му Volga Resources Group) и консорциум "Газпроект юг"от българските "Промишлено строителство холдинг" ЕАД (собственост на "Водстрой 98", която се свързва с Корпоративна търговска банка), "Техноекспортстрой" ЕАД, "Главболгарстрой", "Понсстройинженеринг" ЕАД и "ПСТ холдинг" АД.пък на КОЙ е Водстрой 98 ние си знаеме ..."Начи, твоите спомени са нещо като английското "хайли-лайкли", демек пълен булшит... Така може да пише само една категория хора, които очевидно никога животът не ги е сблъсквал с необходимост от точни, аналитични и прагматични решения и действия и да носят последствията от тях, демек - безделници и обществен талаш... Дано си просто млад и глупав и да израстеш... ;)"напълно излишни коментри и квалификации . не е необходимо гневът , злобата и безсилието от твои лични неудачи да прехвърляш на други хора автоматично . и не го правиш само по мой адрес , а го правиш наред със всеки несъгласен с твое мнение ... дори и далечна идея си нямаш с какво се занимавам и правя , какви пари печеля . но си готов да съдиш и квалифицираш веднага :))) . ти и още един сладур сте такива . даже Импа се държи прилично и не квалифицира и обижда . не знам , излизай с хора , говори с лекар , има медикаменти ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 13 rate down comment 6
deant
преди 5 години
Искам евроатлантиците да обеснят, защо нямаше да се печели от транзит на газ? Какво виждаме в момента е че оня ден И.Иванов увеличи газа 14%? Наистина ли мислим, че европа ще се захранва от американски газ? Може ли малко повече данни как ще се случва това?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още