Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Първи компромиси в преговорите за Brexit


Източници докладват за напредък в разговорите за рибарството, където британците са готови на отстъпки

Първи компромиси в преговорите за Brexit


Рибарският спор е една от ключовите пречки за сключване на споразумение. Снимка: Ian Forsyth/Bloomberg

Раздвижване се наблюдава в рамките на преговорите за Brexit и по-специално - по една от ключовите теми, предава Ройтерс. В разговори с представители на Европейския съюз Великобритания е предложила леки отстъпки по въпроса за риболова в края на миналата седмица, твърдят пред агенцията източници от дипломатическите кръгове.

Двамата източници, които не са присъствали на самите преговори, но са били информирани от преговорния екип на ЕС, определят предложението като възможен опит на Лондон да премахне една от най-големите пречки пред нова търговска сделка.

Великобритания също така сигнализирала, че британците все още са отворени за споразумение - въпреки че преговорите са в криза, след като премиерът Борис Джонсън представи закон за единния пазар, който би означавал нарушение на вече ратифицирания договор за излизане на Великобритания от ЕС.

Още по темата


Преговорите бяха стопирани от седмици. В допълнение към правата за риболов ЕС има и критики относно правилата за държавна помощ и други гаранции за лоялна конкуренция.

Великобритания напусна ЕС в края на януари. До края на годината обаче все още има преходна фаза, в която трябва да се изяснят бъдещите взаимоотношения, например в областта на търговията. Ако не бъде постигнато споразумение, съществува риск Великобритания да напусне единния пазар по нерегламентиран начин. В такъв случай експертите предупреждават за сериозни икономически последици и за двете страни.


По-конкретно, според източниците, британците са предложили две идеи по отношение на риболова, които представляват отклонение от предишното положение, според което Великобритания трябва да поеме контрола над своите води от 2021 г. Британците изглежда "определено" се отвориха малко в техническите дискусии, казва един от източниците. Вторият информатор говори за "плахо, скромно" движение, след като Великобритания настоя за по-строга линия през лятото и по този начин предложението бе отхвърлено от ЕС.

Говорител на британското правителство не коментира директно информацията. По думите му Лондон се стремял към просто, отделно рамково споразумение за рибарството, включително годишни преговори с оглед на “достъпа и споделянето", казва той.

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
KPMG: Не бихме одитирали Wirecard така, както го е направила EY