Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Рекордно е производството на ток от соларните централи в Европа

Въпреки рекордите производството на соларните централи изостава от това на въглищните, показват данни на Ember

Рекордно е производството на ток от соларните централи в Европа

Снимка: Архив Ройтерс

Рекордно е производството на електроенергия от слънцето през юни и юли в страните от ЕС, сочат данните на Ember, цитирани от Ройтерс. Соларните централи държат дял от 10% от цялото производство на електроенергия на общността.

През двата летни месеца 27-те държави от общността са генерирали общо 39 тераватчаса електроенергия от слънцето. За сравнение за същия период на 2018 година са били произведени 10,8 тераватчаса от соларните централи.

Още по темата

ЕС постави за цел възобновяемите енергийни източници, от които част са и соларните централи, да произвеждат 40% от потребяваната в общността електроенергия до 2030 година. През 2019 година този дял е 20%.

Въпреки рекордното производство соларната енергия се развива твърде бавно в Европа, посочват от екологичната организация. Соларните централи още не могат да изпреварят въглищните мощности, които са осигурили 14% от общата електроенергия, потребена в общността през юни и юли.

Национални рекорди поставят и седем държави от общността, сред които Испания и Германия, показват още данните.  Реално Германия е сред най-големите производители на соларна енергия - с между 11,5 тераватчаса и 13,4 тераватчаса произведена електроенергия, която достига дял от около 17% от общото производство през това лято.

Испания пък удвоява производството спрямо 2018 година. През юни и юли в страната са произведени 6,4 тераватчаса, спрямо 3,1 тераватчаса преди три години. Това представлява 16% от общото производство на електроенергия в Испания през тези два летни месеца.

Третият по големина производител на електроенергия от слънцето е Италия, но през годините секторът не се развива особено - от 5,7 тераватчаса през лятото на 2018 година до 6 тераватчаса през тази година. 

Съществено обаче се увеличава произведената соларна енергия в Нидерландия - от 1,1 тераватчаса до 3,2 тераватчаса и соларната електроенергия вече заема дял от 17% от енергийния микс на страната.

 

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

3
 
4
 
2
преди 2 месеца
важно е да се отбележи , че всички нови фотоволтаични проекти в ЕС от по-миналата година са без системи за субсидиране , докато за въглищата не е така . интересен факт , в португалия бе проведен търг миналата година за 670 МВтч фотоволтаична централа + съхранение и постигнатата цена бе $13,16 за мегаватчас ... не знам , тези хора не четът ли какви ги плещят тукашните форумни енергетици ... :)))
3
 
3
 
1
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
А тук имаш допълнителен данък и също задължения към обществото . уж сме много умни . хитри и не се ваксинираме за да не ни прецка Бил , но отново сме последни .

Още от Европа
Ядрените отпадъци притесняват Брюксел да признае АЕЦ за зелена енергия