IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

След трагедията с MH17 заваляха разнопосочни обвинения

Ако се потвърди, че самолетът е паднал заради човешка намеса, това ще означава силен външен натиск за приключване на конфликта в Източна Украйна

10:18 | 18.07.14 г. 5
Автор - снимка
Създател
След трагедията с MH17 заваляха разнопосочни обвинения

Разнопосочни обвинения отправиха Вашингтон и Москва по повод катастрофиралия над Украйна малазийски пътнически самолет с 283 пътници и 15-членен екипаж  на борда.

Представители на американските тайни служби твърдят, че самолетът е свален от ракета „земя-въздух“, без да уточняват дали тази ракета е била собственост на руските военни, на проруските сепаратисти, или на украинската армия. Украйна, която също разполага с такива оръжия, заяви, че в нито един момент от конфликта не е ползвала такива ракети.

„По определен начин всички пътища водят към руснаците“, казва американски служител, цитиран от Wall Street Journal.

Американският вицепрезидент Джо Байдън заяви директно, че самолетът на Malaysia Airlines е бил свален в Украйна. „Това не е инцидент, взривили са го в небето", цитира го Ройтерс. 

Правителството на САЩ излезе с изявление, в което остро критикува Москва. „Този инцидент се случи в контекста на кризата в Украйна, която се подгрява от руската подкрепа за сепаратистите - включително с оръжия, оборудване и обучение", се казва в документа. Белият дом призова за прекратяване на огъня, което ще позволи търсенето на улики в останките, за да се изясни причината за катастрофата.

По време на среща с представители на руското правителство в дома му в покрайнините на Москва руският президент Владимир Путин заяви, че „тази трагедия никога нямаше да се случи, ако в областта имаше мир, ако военните операции в югоизточната Украйна не бяха подновени".

„Този случай не е катастрофа. Това е терористичен акт“, написа говорител на украинския президент Петро Порошенко в официалния Twitter канал на държавния глава.

Във Facebook профила си съветникът на украинския военен министър Антон Герашенко обвинява проруските сепаратисти в Източна Украйна, че са свалили пътническия самолет с помощта на ракетен комплекс "Бук", който им е бил даден от Русия. След това обаче самите сепаратисти отрекоха това, като посочиха, че небето над Донецк и Луганск е затворено за пътнически полети, а те нямат капацитета да свалят самолети на такава височина. Те обвиниха украинската армия, като заявиха, че най-вероятно украински самолет е свалил пътническия полет.

Наскоро обаче самите бунтовници се похвалиха с нови придобивки, сред които и подобен вид ракети, пише WSJ. А в последните няколко дни в областите, където се водят битки с бунтовниците, бяха свалени два украински военни самолета - Ан-26 и СУ-25, като украинските военни твърдят, че атаката е дошла от руска страна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 20:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 5 rate down comment 0
Nikola666
преди 9 години
На картинката с пунктир е показан маршрута, който самолета би трябвало да следва, а плътна линия действително изминатия път. Малайзииците напоследък май имат сериозен проблем с ориентацията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 0
abdul
преди 9 години
Ще има още по ужасни провокации.. Жалко за загиналите !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 9
lozkhris
преди 9 години
Именно... Някога Марк Порций Катон завършвал всяка реч в римския сенат с изречението " И Картаген трябва да бъде разрушен". Сега фразата е " Понякакъв начин всичко води до Русия"....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 9
STRAHO
преди 9 години
Ясно като бял ден е кой го е направил. Това е този който на секундата е "прозрял" истината за терористичния акт ! :)))) Кой ли е е този ? Кой ли има интерес от последствията?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 4
MZ/X
преди 9 години
Междувременно водещите международни авиокомпании започнаха да пренасочват полетите си, за да избегнат опасната зона над Украйна.От доста вереме се свалят самолети над украйна, но чак сега някой се сети да затвори въздушното пространство! Пестенето на гориво за максимум няколко хиляди долара е довело до трагедията!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още