IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Смекчаването на страховете около коронавируса тласна нагоре европейските борси

Паневропейският индекс Stoxx 600 постигна ръст благодарение на скока при технологичните акции

19:46 | 03.02.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Alex Kraus/Bloomberg</em></p>

Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Европейските пазари завършиха първата сесия от новата седмица с ръст след големите разпродажби миналата седмица, тъй като страховете от разпространението на коронавируса изглежда се успокояват, предава CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 се повиши с 0,3% благодарение на скока при технологичните акции. Петролният и газовият сектор обаче не се вписаха в тенденцията на фона на опасенията, че епидемията от коронавируса може да понижи търсенето от Китай.

Лондонският бенчмарк FTSE 100 напредна с 0,55% до ниво от 7326,31 пункта. Германският DAX отбеляза ръст от 0,49% до ниво от 13 045,19 пункта. Френският CAC 40 скочи с 0,45% до 5832,51 пункта.

Китайската народна банка съобщи в неделя, че ще инжектира 1,2 трлн. юана (близо 173 млрд. долара) на пазарите чрез обратни репо сделки. Това донякъде помогна за повишаването на нагласите за поемане на риск, като основните щатски индекси също започнаха сесията на зелена територия.

Инвеститорите следят и развитията около Brexit. Днес е първият борсов ден след излизането на Великобритания от Европейския съюз в 23 ч. в петък. Сега страната започва 11-месечен преходен период, в който се надява да постигне търговско споразумение с блока.

Очаква се преговорите да преминат през сътресения, след като британският външен министър заяви през уикенда, че страната му „няма да се съобразява с правилата на ЕС“ в търговска сделка след Brexit. Ирландският премиер Лео Варадкар предупреди и двете страни да не поставят строги „червени линии“ преди разговорите.

В макроикономически план индексът PMI на мениджърите по поръчките в еврозоната достигна 9-месечен връх от 47,9 пункта, но остава под нивото 50 пункта, което показва растеж.

На корпоративния фронт цената на акциите на Julius Baer се понижи с 3,56%, след като швейцарската частна банка обяви спад на нетната си печалба с 5% през 2019 г. и обяви планове за подобряване на съотношението между приходи и разходи до 2022 г.

Книжата на Worldline първоначално поевтиняха, след като компанията обяви придобиването на конкурентната си френска компания за разплащания Ingenico, но по-късно поскъпнаха с 0,5%. Цената на акциите на Ingenico скочи с около 17% и компанията се озова на върха на френския бенчмарк.

Нискотарифната авиокомпания Ryanair обяви, че е надминала очакванията за приходите през третото тримесечие и повиши прогнозите за печалбата си, в резултат на което книжата й поскъпнаха с около 6%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:46 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още