IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борис Джонсън готви нов търговски ултиматум за ЕС

Премиерът иска обширно търговско споразумение с ЕС, но ще напусне преговорите, ако не получи желаното

13:56 | 02.02.20 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Luke MacGregor/Bloomberg</em></p>

Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg

Британският премиер Борис Джонсън е готов да прекрати преговорите с Европейския съюз за бъдещите търговски взаимоотношения с блока, ако не получи желаното.

В първата си реч след излизането на Великобритания от ЕС той се очаква да представи пред бизнес лидери и дипломати в понеделник своите цели за предстоящите преговори. Представителите на Брюксел се очаква да публикуват своите изисквания същия ден.

В изказването си Джосън ще заяви, че иска обширна търговска сделка, която да е поне толкова изгодна, колкото тази с Канада, но ще е готов и на по-свободни взаимоотношения – подобни на тези с Австралия, ако преговорите се провалят, посочва британски държавен представител пред Bloomberg.

Джонсън също така отново ще наблегне и на това, че при договарянето на сделка за свободна търговия по модела с Канада няма да има съобразяване на законодателството с европейските стандарти. Европейските съдилища също така няма да имат юрисдикция върху Великобритания, а самият той няма да прави отстъпки по тези въпроси, посочва запознатият.  Националната здравноосигурителна система също така няма да е част от преговорите.

Речта на Джонсън ще е първият изстрел в битката на новия фронт между Брюксел и Лондон. Новите преговори се предвижда да продължат 11 месеца, въпреки че според мнозина този срок трудно би могъл да бъде спазен предвид тригодишните препирни само по условията за излизане от ЕС.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен е посочвала по-рано, че ще бъде невъзможно да се сключи пълномащабна сделка преди края на годината, както иска Джонсън. Според в. Daily Telegraph позицията на блока е „разярила“ премиера.

ЕС и Канада водиха търговски преговори в продължение на седем години, преди да постигнат окончателно споразумение през 2016 г. Влизането в сила на сделката пък отне почти още цяла година.

На този фон в петък германският автомобилопроизводител BMW AG послужи като пример, че официалното излизане на Великобритания от ЕС не означава, че Brexit е завършил. Позовавайки се на несигурността около бъдещите търговски взаимоотношения между Лондон и Брюксел, компанията заяви, че замразява засега работата по следващата версия на Mini. Автомобилите на марката в момента се произвеждат в Англия и Холандия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 7 rate down comment 6
Dimat
преди 4 години
Брюкселските 40-полови природни неоразумения,за цели три години въобще не вдянаха,това,което САЩ,чрез техния агент Б.Джонсън им погодиха - да поставят на колене и в унизителната позиция на ТРЕТОКЛАСНА(второкласната са самите ингилизи,ама и те не са го разбрали това) колония!Това им се готви,чрез този Брекзит.След излизането от ЕС и извиването на ръцете му чрез ВБ и окончателно капитулиране на ЕС пред САЩ,в същото положение ще бъде поставена и самата ВБ.И тогава с икономическия потенциал на колониите на САЩ,ЕС и ВБ,да се обяви тотална война на целият останал свят и главно на Китай и Русия!ВСичко това се набива от всички тези действия на САЩ и цялата тази тотална война на санкции,срещу всички държави,които не им играят по свирката.Дали това ще даде резултат въобще не е сигурно,но в създалта се глобална ситуация,те явно вече са решили, да играят ва-банк - или,или!А ЕС,в цялата тази ситуация ще бъде в положение спрямо САЩ в което е България,спрямо ЕС,че даже и по-долно!Въобще,светло юдеоамериканско "светло" бъдеще,на заличените държави от Територията ЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 7
kane
преди 4 години
Юк може сериозно да разклати и сложи началото на разпада на ЕС Брюксел трябва да е по твърд от всякога с юк и да ги постави на мястото си- в ъгъла, където саИзпитвам опасения че това няма да се случи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 19 rate down comment 10
дядя Вова
преди 4 години
Какво щастие, че вече ги няма...И КАКВО ЩЕ ПРЕДЛОЖИ ЛОНДОН?ДА НИ ВРЪТНЕ ПАК НА КОЛОСАЛНА ЗАГУБА ВАЛУТНИЯТ РЕЗЕРВ ?!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още