IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Промишлената активност в еврозоната бавно се възстановява в началото на 2020 г.

Индексът на мениджърите по поръчките остава под линията от 50 пункта, но постига най-високото си ниво от април 2019 г. насам и спадът се забавя

15:12 | 03.02.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив на Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив на Ройтерс

Промишлеността в еврозоната показва признаци за възстановяване в началото на 2020 г., след като неочакваното икономическо свиване във Франция и Италия потиснаха растежа в индустрията през четвъртото тримесечие на 2019 г., информира Bloomberg.

"Забелязват се признаци на възстановяване“, коментира Крис Уилямсън, икономист от IHS Markit. „Подобрението е илюстрация на нашето мнение, че икономиката в еврозоната може да се разшири през следващите месеци“, добавя той.

Икономиката на 19-членния валутен съюз записа ръст от едва 0,1% през четвъртото тримесечие на 2019 г., което е най-слабият растеж за последните седем години.

В еврозоната индексът на мениджърите по поръчките PMI за сектора на промишлеността нараства до 47,9 пункта през януари от 46,3, отчетени през декември. Въпреки че показателят остава под линията от 50 пункта, която е маркер за разширяване и свиване на сектора, нивото му е най-високо от април 2019 г. насам.

Индексът на мениджърите по поръчките PMI за сектора на промишлеността във Франция достига ниво от 51,1 пункта през януари, т.е. промишлеността в страната расте, докато този за Италия възлиза на 48,9 пункта. Промишленият PMI в най-голямата икономика в еврозоната - Германия, се повишава до 45,3 пункта от отчетените през декември 43,7 пункта, т.е. секторът забавя темповете на спад. eu eu

Данните от проучването вероятно ще засилят спекулациите, че спадът в заводската активност от миналата година, който повлия негативно на икономиката в еврозоната, наближава своя край. От Европейската централна банка (ЕЦБ) посочват, че рисковете пред икономиката са станали „по-слабо изразени“. В същото време обаче остават множество заплахи пред растежа.

„Основните рискове, които биха могли да променят перспективите, включват заплахата от налагане на нови мита от страна на САЩ и ескалацията на търговското напрежение с Великобритания след Brexit, както и несигурността около въздействието на коронавируса от Ухан “, според Уилямсън.

Европейските компании, които оперират в Китай, вече започнаха да дават сигнали за нарушения в приходите си поради всеобщата блокада на града. Ухан е четвъртият по големина град за производство на автомобили в страната, а Peugeot и Renault разполагат с производствени бази там.

Данните сочат още, че промишлената продукция на доскорошния член на ЕС Великобритания неочаквано е избегнала свиване за първи път от април 2019 г. насам в началото на 2020 г. От IHS Markit предават, че индексът на мениджърите по поръчките PMI за сектора на промишлеността в страната се повишава до 50 пункта през януари, установявайки се точно на вододела между свиване и разширяване. За сравнение, през декември 2019 г. показателят отчете ниво от 47,5 пункта. Вб_я Вб_я

Ранните проучвания показват, че активността в цялата икономика се повишава до най-високите си нива от 2018 г. насам след победата на изборите на премиера Борис Джонсън. Това се явява и ключов фактор в решението на борда на централната банка на Великобритания от миналата седмица да се въздържи от намаляване на лихвите.

Докладът от понеделник показва, че новите поръчки и заетостта в промишления сектор се повишават през януари. В същото време нивата на бизнес доверието са най-високите от последните осем месеца.

Все пак в изявление на IHS Markit е посочено, че „оптимизмът остава слаб в сравнение с историческите стандарти на проучването, отчасти поради продължаващата несигурност на някои компании относно влиянието на Brexit върху техния бизнес“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:41 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още