IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Социалдемократите подкрепиха преговори за широка коалиция в Германия

Можем да откажем да участваме отново в правителство, но не и да преговаряме за него, смята делегат на извънредния конгрес в Бон

18:03 | 21.01.18 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Социалдемократите подкрепиха провеждането на преговори за широка управленска коалиция в Германия, съобщи Die Zeit. Решението беше взето по време на конгрес на партията, провел се в Бон.

В изказване пред своите съпартийци лидерът на Социалдемократическата партия Мартин Шулц посочи, че партията е зле подготвена за нови избори и че за Европа е важно да има добре работещо правителство в Германия.

Думите му бяха посрещнати със вяли аплодисменти, посочват световните медии. Противниците на участието на партията в нова управленска коалиция изтъкнаха, че партията няма да спази своите предизборни обещания.

Все пак искането на Шулц беше подкрепено от 362 срещу 279 от делегатите в залата, тоест "за" гласуваха 56,5% от делегатите, допълва Handelsblatt.

Сега резултатите ще бъдат дискутирани от ръководството на Социалдемократическата партия. Преговорите с консерваторите на Ангела Меркел вероятно ще започнат още през следващата седмица. Делегатите ще гласуват отново, ако партийните лидери се разберат и изготвят коалиционно споразумение за управление.

Социалдемократите могат да кажат "не" на нова широка управленска коалиция, но не може да откаже преговорите за това, допълни участник в заседанието пред Financial Times.

Канцлерът Меркел отново оцеля, отбелязва в коментар по повод гласуването в Бон британският The Express. Изданието посочва също, че стабилно управление в Германия ще е от помощ и за стабиността на целия ЕС. Делегатите в крайна сметка се съгласиха да подкрепят Шулц, защото той обеща да не отстъпва от позициите си в няколко области - за трудовия пазар, здравеопазването и политиката за миграцията. 

Очакванията в Германия също бяха много големи - местни медии посочиха в началото на деня, че Германия е изправена пред възможност за широка коалция или пред хаос, а посоката ще бъде определена именно от социалдемократите. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:24 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 0
крас
преди 6 години
От БЕЗПРИНЦИПНИ коалиции като тази ще спечелят само и единствено НАЦИОНАЛИСТИТЕ.И двете партии губят катастрофално при едни предстоящи избори.САМАТА МЕРКЕЛ Е ПРОБЛЕМ , А НЕ РЕШЕНИЕТО НА КРИЗАТАТАШУЛЦ ПРОСТО СЕ САМОЗАКЛА!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 3
majnata
преди 6 години
Началото на края ...април'45
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още