IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стачката във френската жп компания струва над 300 млн. евро

Железничарите протестират най-вече срещу отмяната на техния специален статут

14:00 | 11.05.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Стачката на служителите на железопътната компания SNCF ще ѝ струва вероятно над 300 милиона евро, заяви президентът ѝ Гийом Пепи. Той обаче допълни, че не вярва тя да продължи и през лятото, предаде AFP, цитирана от БТА.

Железничарите, които протестират най-вече срещу отмяната на техния специален статут, от началото на април организират стачен маратон с прекъсвания на работата за два дни на всеки пет според план, предвиждащ това да продължи до края на юни.

Има сигнали обаче, че тяхното движение се задъхва през последните седмици с намаляване на броя на стачкуващите. В същото време правителство е решено да не се отказва от тази реформа, подкрепяна от мнозинството французи, отбелязва AFP. 



При все това биха могли да бъдат внесени поправки в проектозакона, който от края на май трябва да влезе за обсъждане в Сената.

"Стачката струва много пари", подчерта днес в ефира на радио Franceinfo шефът на SNCF Гийом Пепи, който посочи като най-вероятна сумата от над 300 млн. евро.

"Тази реформа е необходима", настоя Пепи. "Можем ли да си представим, че SNCF ще остане монополист и така регионите, например, няма да могат да си избират жп оператор още 10 или 20 години?. Статуквото е смъртоносно за SNCF", повтори той за пореден път. 

Следващият епизод от стачка трябва да започне в събота вечерта и да има ден без железничари в понеделник, 14 май.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:17 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още