Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Съветът на ЕС иска от ЕК да ускори търговете за медицинско оборудване

Спешно ще се увеличава капацитета на страните от блока за тестване съгласно препоръките на СЗО

Съветът на ЕС иска от ЕК да ускори търговете за медицинско оборудване

Снимка: архив Ройтерс

Съветът на Европейския съюз (ЕС) иска от Европейската комисия (ЕК) да ускори обществените поръчки за медицинско оборудване – предпазни средства, респиратори и тестове, във връзка с пандемията от коронавирус Covid-19.

Това се посочва в съвместното изявление на лидерите на държавите членки от ЕС, които заседаваха тази вечер.

„Комисията, в сътрудничество с индустрията, ще предостави преглед на запасите, производството и вноса и ще предприеме действия за подобряване на ситуацията, като активно ще следва своите съвместни инициативи за обществени поръчки. Молим Комисията да проучи начините за ускоряване на процедурите в това отношение. Комисията освен това следва да увеличи, при необходимост, първоначалния бюджет за запасите от медицинско оборудване, включително за интензивно лечение, и ваксини и терапевтични средства“, посочва се в изявлението.

Предложението на Комисията за инвестиционна инициатива в отговор на кризата с коронавируса предвижда 37 млрд. евро по линия на кохезионната политика за справяне с последствията. Тези средства ще се разпределят чрез фонда за солидарност на ЕС и ще могат да се използват и за публичното здравеопазване.

Още по темата
Съгласно препоръките на Световната здравна организация (СЗО) е спешно да се увеличи капацитета за тестване, за което държавите членки ще докладват пред ЕК, посочва се още в изявлението.

Съветът обещава и да засили подкрепата за науката в ЕС и по света във връзка с разработването на ваксина срещу коронавируса Covid-19. Лидерите на държавите членки припомнят, че вече са мобилизирани 140 млн. евро в подкрепа на 17 проекта.

В изявлението лидерите на страните от ЕС изразяват подкрепата си към действията на Европейската централна банка (ЕЦБ) и искат от Еврогрупата – съветът на финансовите министри на държавите от еврозоната, да представи предложенията си за икономиката пред Съвета на ЕС след две седмици.

В изявлението се декларира и подкрепа за европейската икономика чрез пренасочване на еврофондовете, както и променената рамка за държавната помощ на ЕС и временната отмяна на някои клаузи от Пакта за стабилност и растеж, например за бюджетния дефицит.

Лидерите на ЕС се ангажират да гарантират и преминаването на хора и товари през затворените граници с цел нормално функциониране на единния пазар. Неналожителните пътувания обаче засега се ограничават в рамките на целия ЕС, като ще се правят допълнителни оценки, за да се вземе решение дали действието на мярката да не бъде удължено.

По статията работи: Миглена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
ЕК публикува нов план за насърчаване на капиталовите пазари