IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тереза Мей призова британските граждани да подкрепят проекта й за Brexit

Това ще бъде споразумение в наш национален интерес, заяви премиерът на Великобритания в открито писмо до нацията

09:59 | 25.11.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Премиерът на Великобритания Тереза Мей призова нацията да подкрепи нейния проект за Brexit в открито писмо, публикувано от водещите неделни вестници, предаде Ройтерс.

Днес Мей се среща с лидери на ЕС в Брюксел, за да подпише проектоспоразумение за Brexit. Нейни критици обаче смятат, че то не защитава интересите на страната.

В откритото си писмо премиерът заявява, че ще се бори с всички сили, за да убеди парламента да подкрепи споразумението. Вероятността за това обаче не е особено голяма предвид съпротивата срещу него в нейната Консервативна партия, отбелязва Ройтерс.

"Това ще бъде споразумение в наш национален интерес, което работи за цялата страна и за всички нейни граждани, независимо дали сте гласували за или против оставането на Великобритания в ЕС", се казва в писмото.

"Искам това да бъде момент на обновление и помирение за цялата страна. Той трябва да отбележи етапа, когато завинаги се отказваме от етикетите "подкрепящ" и "противник" на Brexit и се обединяваме като един народ", добавя Мей.

Според неделните вестници различни фракции в нейната собствена партия подготвят алтернативни планове за Brexit. Целта им е да запазят Великобритания по-близо до ЕС, ако според очакванията планът на Мей не получи подкрепата на депутатите, отбелязва Ройтерс. 

Вестник "Сънди таймс" съобщава, че нейните близки съюзници - финансовият министър Филип Хамънд и министърът на труда и пенсиите Амбър Ръд, са подготвили свой собствен план.

Резервни планове се подготвят и от двете страни на Ламанша, отбелязва в. "Телеграф". Един от тях е за споразумение, подобно на това с Норвегия, което обаче изключва спирането на свободното движение на работници от блока - един от най-важните въпроси на референдума за Brexit.

Европейският съвет ще заседава днес, за да утвърди постигнатото предварително споразумение по оттеглянето на Великобритания от ЕС. Предвижда се да бъдат подкрепени проектът на споразумението и документ за рамката на бъдещите отношения с Лондон.

Снощи отпаднаха опасенията, че Испания може да провали заседанието заради това, че двата документа не разглеждат въпросите около Гибралтар. Председателят на Европейския съвет Доналд Туск коментира в навечерието на срещата, че ЕС е издържал изпитанието по единство в преговорите. Той уточни, че Великобритания може да разчита на четиригодишен срок след оттеглянето си през март догодина, за да успее да договори бъдещите си отношения с ЕС.

След днешната процедура следва постигнатите договорености, за да влязат в сила, да бъдат гласувани в британския парламент, от Европейския парламент, както и от национални и общински парламенти и съвети в ЕС. Ако сделката бъде отхвърлена от някоя от тези инстанции, Великобритания може да избере да напусне ЕС през март догодина без споразумение, както и да реши да оттегли искането си за напускане. В последния случай решението за прекратяване на процеса ще трябва отново да намери единодушна подкрепа в Европейския съвет.

(по БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:11 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още