IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Thyssenkrupp и Tata създават втория по големина производител на стомана в Европа

Стоманодобивните компании се опитват да се преборят със свръхкапацитета в сектора

11:01 | 20.09.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Германската Thyssenkrupp и индийската Tata Steel са сключили рамково споразумение за сливането на европейските си стоманодобивни компании в опит да създадат втория по големина производител в региона и да се преборят със свръхкапацитета, съобщава Bloomberg.

Компаниите са подписали меморандум за разбирателство за съвместно дружество под името Thyssenkrupp Tata Steel, чиято собственост ще бъде разделена по-равно между двете дружества. Новата компания ще бъде базирана в Холандия, заявиха дружествата в сряда. Очаква се сделката да бъде финализирана в началото на следващата година, като ще ѝ е нужно и одобрението на ЕС.

Thyssenkrupp и Tata предвиждат годишни синергии между 400 и 600 млн. евро, подкрепени от икономии в сфери като оползотворяване на капацитета, продажби и администрация, както и проучвания и развитие. Компаниите отбелязват и евентуално съкращаване на до 4000 места от обединената работна ръка от около 48 хил. души.

Дружеството ще има проформа оборот от около 15 млрд. евро годишно и доставки за около 21 млн. метр. тона плоски продукти от стомана, заявиха компаниите. Предложеното сливане не включва финансов компонент.

Thyssenkrupp и Tata водеха преговори за сливането си от повече от година, за да се възползват от последната вълна от консолидация, докато производителите на стомана търсят начин да се преборят със свръхкапацитета и да намалят разходите. Макар че цените на стоманата се възстановяват от началото на миналата година, индустрията все още е изправена пред глобално презасищане заради големия износ от Китай и твърде високия капацитет в цял свят. Цените на стоманата в Европа са под 50% от нивото си през 2008 г., посочва Metal Bulletin.

Акциите на Tata Steel скочиха с 2% в Мумбай след новината за сделката, като така ръстът на цената им от началото на годината достига 74%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:35 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още