IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Трансадриатическият газопровод може да ускори увеличаването на капацитета си

По газопровода Европа получава газ от находището "Шах Дениз ІІ" в Каспийско море

10:21 | 25.01.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Трансадриатическият газопровод (TAP) може да ускори увеличаването на капацитета си, ако пазарът го изисква, коментира изпълнителният директор на проекта Лука Шипати пред Il Messaggero, пише Ройтерс.

"Готови сме да разширим капацитета си с една година предварително", е заявил той пред италианското издание.

През юли 2021 година проектната компания TAP AG започна пазарен тест, като се набираха предварителни заявки за резервиране на капацитет. Втората фаза с обвързващи оферти трябва да започне през лятото на 2022 година, обясниха тогава от компанията.

Необвързващи оферти се събираха до началото на ноември и те трябва да бъдат анализирани до края на януари 2022 година, посочват от компанията.

Газопроводът е част от Южния газов коридор - един от проектите, подкрепен от Европейската комисия, който предоставя реална диверсификация на пътищата и източниците на природен газ в Европа. По Южния газов коридор - чрез газпроводите TAP и TANAP (Трансанадолския газопровод), се доставя газ от находището "Шах Дениз ІІ" в Каспийско море.

Според документацията на компанията интерес за увеличаване на капацитета са заявили 19 компании, основно търговци на енергия и доставчици.

Капацитетът на ТАР е 10 млрд. куб. метра годишно. Акционери в проекта са bp (20%), SOCAR (20%), Snam (20%), Fluxys (19%), Enagás (16%) и Axpo (5%).

В момента цената на природния газ от Азербайджан е по-ниска от тази на "Газпром Експорт" заради начина на ценообразуване - методиката е обвързана основно с цената на алтернативните горива, тоест с петролните деривати. Цената на руския газ до голяма степен е обвързана с пазара, не само в България, но и в повечето страни от ЕС.

ТАР е един от източниците на природен газ, който не само носи енергийна независимост на Гърция, но може да доставя суровина за цяла Централна и Източна Европа - през газовата връзка IGB, както и с отклоненията за Албания и Македония. В допълнение Атина планира и още два терминала за втечнен газ с общ капацитет от 8 млрд. куб. метра годишно, което съществено ще подобри позициите на южната ни съседка в битката за газов хъб в нашия регион.

В момента Гърция има работещ терминал за втечнен газ край Ревутса, чийто капацитет е 5,2 - 5,3 млрд. куб. метра газ годишно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още