IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Транспортната комисия на ЕП отвхърли пакета Макрон за превозвачите

Направихме такъв обрат, какъвто досега не се е случвал, заяви евродепутатът Андрей Новаков

20:26 | 04.06.18 г. 2
Транспортната комисия на ЕП отвхърли пакета Макрон за превозвачите

Изискванията, които щяха да фалират българските транспортни фирми, отпадат благодарение на гласуването на транспортната комисия на Европейския парламент, която не подкрепи пакета "Макрон". Това каза евродепутатът Андрей Новаков от ГЕРБ/ЕНП в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Новаков уточни, че това значи, че няма да се налага превозвачите да се прибират на всеки 20 дни в България - това остава по желание.

Отпада и тоталната забрана за почивка в кабината - остава възможност кабината да се ползва, когато камионът е паркиран на безопасно място и на паркинг, на който има охранителни камери.

Всички шофьори, които изпълняват международен превоз или транзит имат неограничено време да изпълняват своята доставка, без да се съобразяват със законодателството на държавата, в която се намират. 

Като "силна и категорична" Новаков определи позицията на европейския парламент. "Направихме такъв обрат, какъвто досега не се е случвал", заяви той.

Отхвърлено от комисията по транспорт бе предложението водачите да се прибират у дома "възможно най-често, поне веднъж седмично", предава и кореспондент на БТА. Прието бе обаче предложението водачите да имат право да ползват "нормалната седмична почивка и всяка седмична почивка от повече от 45 часа, ползвани като обезщетение за предишни намалени седмични почивки, във всички зони за паркиране със специален сертификат".

Промените предвиждат международните водачи да могат да прекарат у дома или на друго място по техен избор поне една нормална седмична почивка или една седмична почивка от повече от 45 часа след всеки четири последователни седмици. Въвежда се определение за "дом" на водача - там, където той е регистриран по адрес в държава от ЕС.

Когато водач избере да се върне за почивка у дома, работодателят ще трябва да му предоставя средства за това.

По желание на водача дневните почивки ще може да бъдат ползвани в превозното средство, ако то разполага с подходящи условия за спане за всеки водач и превозното средство е неподвижно. Предвижда се обособяването на охраняеми паркинги за почивка по международните пътища, които ще бъдат обозначени, сертифицирани и ще отговарят на много условия, включително за достъп до тоалетна, вода, душове, храна и безжичен интернет.

Предлага се въвеждането на интелигентни записващи устройства в камионите за международни превози. Службите за проверка ще могат да разчитат данни от устройствата от разстояние, а устройствата ще трябва да съхраняват данните по два месеца. Устройствата ще имат спътникова връзка и ще записват часовете на работа и почивка, както и държавите, през които превозното средство е преминало.

Предстои да започнат преговори, за да се види какъв ще е финалният вариант и дали ще има промени в закона. Резултати в края на годината са оптимистичният вариант.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 15 rate down comment 4
Mavi Goz
преди 5 години
Не бяхме само ние - доста народ от Източна Европа върти геврека, докато се интегрира в "Обединена, Единна и Справедлива Европа" по тираджийските паркинги, но евродепутатите му не са статисти и "йес-сърчета" като наш Малинов...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още