IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тримесечната печалба на ING се разшири с 19%

Добрият отчет може да позволи на холандския кредитор да изплати получената през 2008 г. държавна помощ по-рано от планираното

09:26 | 06.08.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Тримесечната печалба на ING се разшири с 19%

Най-големият холандски кредитор – ING Groep NV, може да изплати държавната помощ по-рано от планираното, след като дружеството публикува ръст на тримесечна печалба в размер на 19 на сто.

Банката ще разгледа възможността да завърши възстановяването на получената през 2008 г. помощ въз основа на резултатите от прегледа на най-големите кредитори под надзора на Европейската централна банка, отбеляза ING в официално изявление.

Нетната печалба на базираното в Амстердам дружество нарасна до 1,07 млрд. евро от 895 млн. евро година по-рано, предава Bloomberg.

Постигнатият резултат надхвърли очакванията на анкетирани по-рано експерти за равнище от 1,01 млрд. евро в периода април-юни 2014 г.

Главният изпълнителен директор на ING Ралф Хамерс се фокусира върху успешното прекратяване на изплащането на публичната помощ, като част от поставените през март дългосрочни цели с хоризонт 2017 г. Очаква се в рамките на следващите три години кредиторът да завърши плана си за преструктуриране, наложен от Европейския съюз.

Сред идеите на ING Bank попада и разширяване на кредитирането с около 4 на сто на година и покачване на баланса с около 3 на сто. Основните надежди на групата са това да бъде постигнато най-вече чрез привличането на повече депозити на клиенти.

През март ING заяви, че планира да възобнови изплащането на дивиденти за първи път от 2008 г. насам, след като компанията изплати 10-те млрд. евро правителствена помощ не по-късно от май 2015 г. Към днешна дата тя вече успя да върне 9,3 млрд. евро от капиталовата инжекция и 3,2 млрд. евро от лихвите.

Властите в Амстердам се притекоха на помощ, след като ING бе тежко засегната от срива на пазара на обезпечени с ипотеки активи в САЩ по време на финансовата криза.

Книжата на ING поскъпнаха с 0,37% до 9,66 евро за брой към края на търговията на Амстердамската борса във вторник. Въпреки товак капитализацията на дружеството спадна с 4,4% през тази година.

През юли ING набра 2,2 млрд. евро от продажбата на акции на застрахователното си звено NN Group. Ходът бе част от условията за спасяването на кредитора през 2008 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още