IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Туск предупреди САЩ, Русия и Китай, че търговската война ще доведе до хаос

Развитите страни имат общ дълг към поддържането на световния ред, каза председателят на Европейския съвет

10:41 | 16.07.18 г.
<p>
	Туск по време на пресконференция в Пекин.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Туск по време на пресконференция в Пекин. Снимка: Ройтерс

Държавните глави на Китай, САЩ и Русия бяха призовани от председателя на Европейския съвет Доналд Туск да обединят усилия и да работят заедно с Европа за предотвратяване на търговска война и избягване на конфликти и хаос.

Туск говори в Пекин на откриването на срещата между Китай и Европейския съюз (ЕС) само часове преди срещата в Хелзинки между американския президент Доналд Тръмп и руския му колега Владимир Путин, съобщава Bloomberg.

„Всички сме наясно с факта, че архитектурата на света се променя пред очите ни и наша обща отговорност е да следим тези промени да водят до нещо по-добро“, заяви Туск.

Миналата седмица той атакува Тръмп заради критиките, които американският президент отправи към ЕС и го помоли да си спомни кои са неговите съюзници по време на срещата с Владимир Путин. 

В Пекин Туск каза, че Европа, Китай, САЩ и Русия имат „общ дълг“ да поддържат световния ред и да го укрепват, реформирайки правилата за международна търговия.

„Ето защо призовавам нашите китайски домакини, както и президентите Тръмп и Путин, да започнат съвместна работа по този процес за реформиране на Световната търговска организация“, заяви Туск като добави: „Все още има време да предотвратим конфликти и хаос“.

САЩ наложиха мита от 25% върху китайски стоки на стойност 34 млрд. долара заради твърденията, че Пекин дестабилизира американските компании като краде технологиите им.

Страната наложи мито и върху вноса на стомана и алуминий от свои съюзници като Канада, Мексико и ЕС. От Европа отговориха с митнически налози върху американски стоки на стойност 3,25 млрд. долара.

На срещата в Пекин присъстваше и председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, който заяви, че Китай знае как да отвори икономиката си и би могъл да го направи ако желае.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:59 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още