IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търговската сделка и победата на Джонсън дадоха импулс на европейските борси

Паневропейският индекс Stoxx 600 се повиши с 1,1% в края на петъчната търговия

19:46 | 13.12.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейските борси приключиха седмицата възходящо след новината, че САЩ и Китай са постигнали търговско споразумение от първа фаза, а управляващата Консервативна партия във Великобритания спечели мнозинство на парламентарните избори, предава CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 нарасна с 1,1% в края на търговията, а секторът на туризма и забавленията се представи най-добре с ръст от 3,7%. Всички основни борси на Стария континент финишираха на зелена територия. Лондонският бенчмарк FTSE 100 се повиши с 1,10% и достигна ниво от 7353,44 пункта. Германският DAX прибави 0,46% към стойността си до ниво от 13 282,72 пункта, а френският CAC 40 напредна с 0,59% до 5919,02 пункта.

Секторът на търговията на дребно постигна повишение от 2,9%, а банковият и суровинният сектор прибавиха малко под 1% към стойността си.

Консервативната партия на британския премиер Борис Джонсън спечели мнозинство на парламентарните избори в страната, което му предоставя властта да осъществи сделката за Brexit и да изведе Великобритания от ЕС преди крайния срок на 31 януари. Резултатът е най-голямата победа на избори на партията от 1987 г. насам.

Китай и САЩ постигнаха споразумение по текста от първа фаза на търговска сделка и сега ще се насочат към подписването й възможно най-скоро, съобщиха официални китайски представители. Европейските борси получиха късен тласък по време на търговията в четвъртък, след като американският президент Доналд Тръмп написа в Twitter, че споразумението е близо.

Книжата на германската компания за доставка на храна по домовете Delivery Hero поскъпнаха с над 22%, след като тя обяви сделка за 4 млрд. долара за придобиването на южнокорейската Woowa.

Това обаче беше единствената небританска компания в топ 50 на най-добре представилите се акции в Stoxx 600. Книжата на британските компании поскъпнаха рязко след резултатите от изборите. Цената на акциите на Virgin Money U.K. скочи с над 18%, а още няколко британски компании се радваха на двуцифрен растеж по време на днешната търговия.

Банките Royal Bank of Scotland, Lloyds и Barclays поведоха ръстовете в европейския банков сектор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:56 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още