IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Sanofi и OpenAI ще разработват лекарства с изкуствен интелект

Компаниите ще си сътрудничат с Formation Bio, за да проучат потенциални положителни въздействия на AI върху пациенти, чакащи нови лечения

16:30 | 21.05.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Nathan Laine/Bloomberg
Снимка: Nathan Laine/Bloomberg

Френският фармацевтичен гигант Sanofi е готов да си сътрудничи с технологичния разработчик OpenAI за изграждане на софтуер с изкуствен интелект за ускорено разработване на лекарства, предаде ДПА, цитирана от БТА. Компаниите също така ще си сътрудничат с американската фармацевтична група Formation Bio, за да проучат потенциалните положителни въздействия на изкуствения интелект върху пациенти, чакащи нови лечения.

Съгласно сделката компаниите ще обединят данни, софтуер и готови модели, за да разработят персонализирани, специално създадени иновативни решения за разработване на лекарства.

Sanofi съобщи, че ще използва партньорството, за да стане първата биофармацевтична компания, захранвана от изкуствен интелект. Освен това OpenAI, който подкрепена от технологичния гигант Microsoft, ще допринесе за достъп до авангардни възможности на изкуствения интелект, включително способността за фина настройка на модели и задълбочена експертиза.

Formation Bio от своя страна ще предостави обширни инженерни ресурси и опит в работата по пресечната точка на фармацевтиката и изкуствения интелект.

"Това уникално сътрудничество е следващата важна стъпка в превръщането ни във фармацевтична компания, базирана на изкуствен интелект", заяви главният изпълнителен директор на Sanofi Пол Хъдсън.

"Следващото поколение, първото по рода си персонализиране по модела на изкуствения интелект, ще бъде важна основа в нашите усилия да оформим бъдещето на разработването на лекарства за фармацията и за много пациенти, чакащи иновативни лечения", добави той.

Миналата седмица OpenAI сключи сделка с компанията за социални медии Reddit, за да пренесе съдържанието ѝ в продуктите на OpenAI. Технологичната компания също така се съгласи да стане рекламен партньор на Reddit.

Агенция Bloomberg наскоро съобщи, че технологичният гигант Apple е във финалната фаза на постигане на споразумение с OpenAI за включване на функциите му в предстоящата си мобилна операционна система - iOS 18.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:42 | 21.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Здравеопазване виж още

Коментари

Финанси виж още