Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Други

САЩ и Китай са се споразумели по първата фаза от търговската сделка

Вашингтон ще отмени митата върху китайски стоки, които трябваше да влязат в сила в неделя

САЩ и Китай са се споразумели по първата фаза от търговската сделка

Снимка: Ройтерс

Американският президент Доналд Тръмп заяви, че САЩ са постигнали т. нар. търговско споразумение от първа фаза с Китай, при което Вашингтон ще отмени мита върху китайски вносни стоки, които трябваше да влязат в сила в неделя. В същото време Пекин ще увеличи покупките на американски земеделски стоки, предава Ройтерс.

„Договорихме се по много голямо споразумение от първа фаза с Китай. Те се съгласиха с много структурни промени и големи покупки на земеделски продукти, енергия и промишлени стоки плюс много повече“, съобщи Тръмп в Twitter.

САЩ са се съгласили да отменят митата върху китайски стоки на стойност 160 млрд. долара, които трябваше да влязат в сила на 15 декември и да намалят съществуващи мита на 7,5%, каза Тръмп.

Междувременно китайски официални представители съобщиха на пресконференция в Пекин, че САЩ са се съгласили да отменят мита върху китайски стоки.

Двете страни са постигнали голям напредък по първата фаза от търговските им преговори и са се договорили по текста на първата фаза на сделката, заявиха представителите. Китай ще внася повече американска пшеница и царевица след споразумението, заяви китайският заместник-министър на земеделието.

Още по темата

Сделката ще предостави по-голяма защита на чуждестранните компании в Китай и на китайски компании в САЩ, отбелязаха китайските представители.

Тя обхваща интелектуалната собственост, трансфера на технологии, земеделието, финансовите услуги, валутата и външната търговия, съобщи Търговското представителство на САЩ в комюнике.

САЩ ще запазят митата от 25% върху китайски вносни стоки на стойност 250 млрд. долара, но ще понижат наполовина до 7,5% налозите върху вносни стоки на стойност 120 млрд. долара

САЩ настояват Пекин да се ангажира да купи земеделски стоки на стойност 50 млрд. долара през 2020 г., но до този момент китайски официални представители не бяха съгласни с тази сума.

В отговор на въпрос конкретно за цифрата от 50 млрд. долара представителите на Пекин заявиха, че подробности за стойността на сделката ще бъдат обявени по-късно.

По статията работи: Божидарка Чобалигова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Други
Катар ще се опита да набере над 5 млрд. долара с продажба на еврооблигации