IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търговският дефицит на България продължава да се разширява

Излишъкът на ЕС за юли се свива рязко до 100 млн. евро от 7,8 млрд. евро преди година

13:11 | 14.09.18 г. 9
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Търговският дефицит на България със страните извън Европейския съюз продължава да се разширява и през юли на месечна база, показват предварителните сезонно неизгладени данни на Евростат, публикувани днес.

За юли той е на ниво от 352,3 млн. евро, докато през предишния месец той бе в размер на 321,9 млн. евро. На годишна база дефицитът се разраства почти тройно, тъй като през юли 2017 г. е бил в размер на 118,7 млн. евро.

Общият дефицит към целия свят, включително страните от ЕС, за юли се равнява на 385,7 млн. евро. Така той бележи спад на месечна база, но лек ръст на годишна. Износът се оценява на 2,48 млрд. евро, а вносът – на 2,86 млрд. евро. На годишна база това сочи увеличение и на износа, и на вноса.

За първите седем месеца на годината България бележи забележителен търговски дефицит спрямо всички страни в света в размер на 2,9 млрд. евро, като за сравнение, през същия период на 2017 г. той е бил с 1,1 млрд. евро по-малко. Износът бележи слаб ръст – едва от 2% до 15,5 млрд. евро, но вносът расте доста по-бързо – с 8% до 18,4 млрд. евро.

Еврозоната бележи излишък в търговията с останалата част от света и през юли, макар и да забавя доста темпа си на растеж на годишна база, достигайки 17,6 млрд. евро. За сравнение, през юли 2017 г. той е бил в размер на 21,6 млрд. евро.

Страните от зоната с единна валута са изнесли стоки към останалата част от света (в която се включват и другите страни членки на ЕС, които не са в еврозоната) за 194,6 млрд. евро, което представлява ръст от 9,4% на годишна база. В същото време вносът през юли възлиза на 177,1 млрд. евро, което е с 13,4% повече спрямо юли 2017 г. Търговията в рамките на еврозоната също се увеличава през седмия месец на годината – с 9,3% до 162,3 млрд. евро на годишна база.

За първите седем месеца на годината износът на еврозоната към останалата част на света е достигнал 1,31 трлн. евро, а вносът – 1,2 трлн. евро. Това означава, че излишъкът на зоната с единна валута е стигнал 118,5 млрд. евро. За сравнение, през същия период на 2017 г. той е бил с около 7 млрд. евро повече, което сочи леко забавяне.

Що се отнася до Европейския съюз (ЕС), той бележи минимален излишък от 100 млн. евро с останалата част на света за юли 2018 г. Това е рязък спад спрямо излишъка от 7,8 млрд. евро за същия период на 2017 г.

През юли износът на стоки извън ЕС възлиза на 170,4 млрд. евро, отбелязвайки спад от ръст от 9,4% на годишна база. Вносът е достигнал почти същата сума след увеличение от 15,4% спрямо юли 2017 г.

За периода януари-юли износът на ЕС към останалата част на света е достигнал 1,12 трлн. евро, а вносът – 1,13 трлн. евро. Така регионът излиза на дефицит за периода от 4,1 млрд. евро, докато през същия период на миналата година е отчетен излишък от 6,3 млрд. евро.

Най-голям за периода януари-февруари остава търговският излишък на Германия – 141,2 млрд. евро. На второ място се нарежда Холандия с 36,2 млрд. евро, а на трето – Ирландия с 29,7 млрд. евро. За периода най-голям дефицит бележи Великобритания с 88,8 млрд. евро, а след нея е Франция с 47,2 млрд. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:41 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

7
rate up comment 3 rate down comment 4
zahari.zzz
преди 5 години
Алтернатива Файненшъл е най-добрият избор за финансов посредник!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 1
nkavrakov1982
преди 5 години
Имотния балон и цените на жилищата и те ли се разширяват че съм *** и да ме светнете ?Нали уж икономиката цъфти та хората смело трябва да теглят кредити за мечтания дом ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 6
Grosss
преди 5 години
Идва от скъпият български лев ,основните търговски конкуретни на Българиясъбарят цената на парите си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 17 rate down comment 5
ABBA
преди 5 години
Некадърно управление, нискотехнологична икономика, крадливи политици, застаряващо население, образование което дундурка глеззльовци.... няма как да сме конкурентноспособни та да не сме в дефицит!И всичко идва от ценностите. Те са т.н. евроатлантически, сиреч слугински и деббелизиращи. А 2-рата най-древна и политиците имат грижата да затъваме все повече!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 11
Иван Митев
преди 5 години
При сегашната ситуация с Централна банка без защита срещу щети държавната икономическа система е с невъзможно устойчиво развитие.Всеки ден щетите от прилаганите незлатни пари нарастват, а няма защита срещу тях.Все още лошите последици се прикриват с административния подход "Валутен борд", ала това е за ограничено време и за сметка на завишени бъдещи щети.Спасението от катастрофална криза е възможно само с Централна банка със защита срещу щети.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 21 rate down comment 4
Otka4eni reformatori
преди 5 години
*** иначе сме стабилни икономически, просперираме и богатеем. И младите не напускат сраната.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 7
Mito Karamitov
преди 5 години
Прекрасна новина. Така все повече укрепваме валутния борд.Нека и ЕЦБ го осъзнае това и ни допусне до еврозоната по-бързо където ни е и мястото
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още