IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украинският парламент призова ЕК да спре "Северен поток" 2

През пролетта депутатите поискаха обществеността и бизнеса по света да бойкотират проекта

12:21 | 05.07.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Украинският парламент гласува призов до Европейската комисия (ЕК), с който поиска спирането на строителството на "Северен поток" 2, съобщи ТАСС. В подкрепа на документа се обявиха 233 депутати в 450-местната Върховна Рада.

В него е записано, че институцията очаква ЕС да потвърди стратегическата роля на Украйна като транзитьор на природен газ в общността и доставчик от ключово значение.

На различно ниво в ЕС се признават позициите на Киев по отношение на доставките на природен газ от Русия. Комисарят по въпросите на Енергийния съюз Марош Шефчович коментира по време на конференция във Вашингтон, че активно се работи за запазването на транзита през Украйна.

Германският канцлер Ангела Меркел също заяви, че ще очаква гаранции за Киев при реализацията на "Северен поток" 2.

ТАСС припомня, че през пролетта украинският парламент призова бизнеса и обществеността по света да не участват в подготовката, финансирането и лобирането за газопровода. Депутатите поискаха и иницииране на преговори между правителството и ЕК, за да не бъде допусната реализацията на проекта.

Разширението на "Северен поток" предизвика сериозни спорове в ЕС. Част от страните в общността посочват, че новият газопровод само ще повиши зависимостта на Европа от руския природен газ. Според лобистите на проекта, сред които и Германия, обаче това е чисто икономически проект.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още