IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Условията за правене на бизнес в България продължават да се влошават

Страната ни губи още две позиции в класацията Doing Business на Световната банка

19:00 | 24.10.19 г. 14
<p>
	<em>Снимка: Pixabay.com</em></p>

Снимка: Pixabay.com

България губи две позиции в тазгодишната класация Doing Business на Световната банка, която анализира условията за развиване на бизнес в 190 страни в света.

Авторите на класацията правят преглед на промените в регулацията на бизнес дейността в 190 икономики в света, за да установят къде нивата на регулация насърчават ефективността и подкрепят свободата за правене на бизнес. Оценяват се фактори като лекотата за стартиране на бизнес, наемане на служители, издаване на строителни разрешителни и получаване на кредит. Страните получават оценка по 46 показателя, групирани в 10 категории. 

От страните в Европа след България са само Украйна, Люксембург, Гърция, Албания, Малта, Босна и Херцеговина и Сан Марино. Непосредствено преди страната ни са Косово, Италия, Чили и Мексико. Най-предно място в класацията от балканските страни заема Република Северна Македония, която е поставена на 17-о място, следвана от Сърбия на 44-о място. Румъния заема 55-о място в общата класация.

България губи позиции в класацията за четвърта поредна година, като през 2015 г. за последен път не беше отчетено понижаване, но нямаше и подобряване на представянето. 

България е класирана най-високо в подиндекса „трансгранична търговия“, където за трета поредна година заема 21-о място. Представянето е добро и по отношение на защитата на миноритарните собственици, където сме поставени на 25-о място, което е подобрение с осем места спрямо миналата година. Страната ни запазва позицията си в подиндекса за изпълнение на договорите, където е поставена на 42-о място. Влошаването на представянето при кредитирането продължава, като България заема 67-о място спрямо 60-а позиция година по-рано. 

Страната ни се представя най-слабо в подиндекса „достъп и свързване към електропреносната мрежа“, където заема 151-о място. Времето, което отнема свързването на складово помещение с мрежата на CEZ в София, е 262 дни, колкото през последните три години, докато средното равнище за Европа и Азия е 99,6 дни. Необходимите средства са над четири пъти повече от средните доходи на човек от населението. България се представя зле и по подиндекса „стартиране на бизнес“, където заема 113-о място. За започване на бизнес у нас са необходими 23 дни при средно равнище от 11,9 дни в Европа и Азия. 

Нова Зеландия оглавява класацията тази година, като необходимите процедури за стартиране на нов бизнес в страната са най-малко в света наред с тези в Грузия. Времето за започване на бизнес също е най-кратко в Нова Зеландия – само 0,5 дни. Десетката се допълва от Сингапур, Хонконг, Дания, Южна Корея, САЩ, Грузия, Великобритания, Норвегия и Швеция.

Китай изпреварва Франция, Холандия и Швейцария по лекота за правене на бизнес благодарение на намаляването на бюрокрацията чрез използването на технологии. Азиатският гигант се придвижва от 46-о на 31-о място на фона на по-широката тенденция за сближаване на регулаторните и административните практики между страните с нововъзникваща икономика и развитите икономики.

Индия също отбелязва стабилен ръст в класацията на Световната банка и заема 63-о място, като изпреварва Люксембург, а Пакистан и Нигерия също подобряват представянето.

„Нарасналото търговско напрежение в света принуждава страните да задействат реформи в подкрепа на бизнеса, за да неутрализират несигурността“, коментира пред Financial Times Симеон Дянков, директор на отдел „Икономика на развитието“ в Световната банка.

"(Държавите казват), че в миналото са разчитали много на глобалната търговия, за да повишат износа и растежа, но сега зависят по-малко от външния сектор и трябва да зависят много повече от вътрешния растеж и потребление“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

14
rate up comment 4 rate down comment 5
khao
преди 4 години
еми нефелен си... но за сметка на това си тъъъп и арогантен
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 13 rate down comment 4
Mavi Goz
преди 4 години
Под вънкашност чужда и под име ново...Хихи... дообре, Джингиби ефенди... :lol: Аз ти повервах, за другите не знам. Обаче нищо чудно след месец-два да цъфнеш и като медик... щот нали беше юрист, па кон железен, гиби... :lol:Начи въртиш бизнес от началото на 90-те, от 25 годин, а? Ми то излезна, че с тебе сме набори по бизнес бре, колега? А може би и на възраст? Напрао надушвам тежестта на годинките и рутината, опита с правенето на бизнес и кинти как лъха от коментарите ти, особено онези неизбежни ирония и цинизъм, който са придобили всички, минали с кинтите си през т.н. Преход, пълен с мутри, падащи и ставащи правителства на *** и пульо и сичките дошли с идеята да се насосат за кратко, но обилно от такива като нас с тебе... ;) :lol:Я да напрайм една анкета, кой ти верва. Аз казвам, че в началото на 90-те ти си бил още в еротичните фантазии на баща ти, или в най-добрия случай, си посещавал детска ясла. Който ти верва, да ми слага минуси. Ама ... те па повечето ми слагат минуси по дифолт, щото тука повечето са като тебе, само дето немат такава страст към макиажа и превъплъщението като тебе... :lol: Детска градина, рийшли... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 9 rate down comment 5
Бидонойл
преди 4 години
Вероятно деменция. Бих препоръчал преглед при лекар. Какъвто, бързам да уточня, аз не съм.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 11 rate down comment 7
Mavi Goz
преди 4 години
Нали беше юристка бре... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 11 rate down comment 20
Бидонойл
преди 4 години
Започнах първия си бизнес в началото на 90-те. Тъй че, какво да кажа. С 25 години опит в търговията, да, смятам се за компетентен. Сега се занимавам основно с онлайн продажби. А да пиша тук за да дразня социалистите ми е нещо като хоби.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 13 rate down comment 7
Mavi Goz
преди 4 години
.... Май само къщаджиите за гости, кърлежите от ВЕИ-далаверата, некои уж земеделски производители и спецовете по усвояване на еврофондове са напред с матряла...Е, да не бъдем несправедливи и да пропуснем рицарите на наемния труд - за тях се отвориха безкрайни възможности или да се занесат некъде на майка си, или да се цанят тука при чужд инвеститор. И в двата случая те немат отношение към бизнеса в България. Но пък мноо го разбират и не пропускат да се изходят компетентно...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 23 rate down comment 5
Mavi Goz
преди 4 години
Един видински леш пер тука тия дни ми обясняваше, че съм бил аз нещо нефелен, щото споменах, че откак сме у ЕС, бизнесът ми изобщо не е станал по-арен и бая по-трудно се случват нещата - и он като тоя отдолу с внушителен собствен опит и впечатления, та почна да ми обяснява нещата... Добре, че му свърши работното време и го пуснаха да си ходи, щото иначе щеше да ме смаже съвсем... Ама все пак успя и той да се издрищи за Нинова и червените де... Щот до там му стига и на него и акъла и образованието, дето се пъчи безпереривно тука с тех... :lol:Я от Инвестора да изкарат една статистика,колко български фирми са започнали нов бизнес в България до 2007 г. и колко след това и да сравнят пак същото, но за чужди фирми и ше видиме каква е файдата за българския бизнес от ЕС. Май само къщаджиите за гости, кърлежите от ВЕИ-далаверата, некои уж земеделски производители и спецовете по усвояване на еврофондове са напред с матряла...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 11 rate down comment 6
Mavi Goz
преди 4 години
Ти има ли тема, по която да не си компетентен? Аман от празноглави безделници тука!!! И по правенето на бизнес у България ли реши да се изходиш? Щот имаш богат опит, нали? Като останалите от пролетарската групичка тука, дето денонощно дрищите повсеместно по сичко, дето тургат на яслата от екипа на Блумбърг... :lol:Аман от дървени философи, юристи, юристки и прочее конюшна...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 10 rate down comment 12
Бидонойл
преди 4 години
Имате право, с крадци, престъпници, бандити и разбойници дефолтът е сигурен. Това "умните" и "начетени" червенoтиквeничкoвчета го доказахте няколко пъти. Тъй че, другарко Нинова, мераците за власт ги забравете.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 25 rate down comment 2
Sandy
преди 4 години
Само умните и начетените хора знаят, че с правителство, което е съставено само от крадци, престъпници, бандити и разбойници се стига единствено до ДЕФОЛТ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още