Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

В банките ESG не е странична политика

Важно е как банките насърчават служителите да помагат за различни каузи чрез доброволчество, смята Ани Филипова, банкер

гледано: 1185   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

Екологичните, социални и управленски фактори (ESG) ще накарат банките да помислят повече за същността на институцията си и какво е въздействието им върху света, в който живеем. Големите банки в САЩ, Великобритания и Франция имат главен директор за устойчивост от много години. Съществуват и комитети, които наблюдават дали ESG политиките се спазват. В банките ESG не е странична политика - те се опитват да я превърнат в ДНК на самата институция. Това каза Ани Филипова, банкер, бивш главен оперативен директор Treasury and Trade Solutions в Citi Asia Pacific,  в ефира на предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria.

Под екологични фактори се има предвид какво прави една банка, за да защитава природата и да намали емисиите не само на своите собствени сгради, но и да работи с клиентите си в тази посока. При социалните говорим за това как компаниите се отнасят със служители си, но и какъв пример дават в обществото, като прилагат програми за премахване на социалното и полово неравенство. Управленските фактори включват това как компаниите управляват самите себе си и как следват собствените си политики. 

Още по темата

От думите на госта стана ясно, че глобалната пандемия е също част от ESG. Предвидени са всякакъв вид подкрепа и помощи за общностите, които са най-засегнати. Големите банки са начело в прехода към нисковъглеродна икономика – чрез екологично финансиране или представяне на климатичните рискове на клиентите си. Те инвестират в големи компании, които се занимават с глобални проблеми като намаляване на въглеродния диоксид в атмосферата. Подпомагат страни и общности с ниски приходи за икономически напредък.

"Много е важно как банките насърчават служителите си да имат култура на съдействие и да помагат за различни каузи чрез доброволчество", посочи Ани Филипова.

В момента Citibank предлагат за възстановяване след пандемията около 100 милиона долара на най-засегнатите общности.

"Банката има изготвена стратегия за нетни нулеви емисии до 2050 г., а до 2030 г. ще бъдат постигнати нетни нулеви емисии за финансиране на собствени сгради и съоръжения".

Ани Филипова е на мнение, че подобно на всички други рискове екологичните и социални също трябва да бъдат оценени качественено и количествено.

Целия разговор може да видите във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

По статията работиха: Евгения Маринова, автор Екип на Bloomberg TV Bulgaria

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Турция и НАТО доказват принципа на Ана Каренина за съюзите