Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Ведомости: Замразени са договорите по морската част на "Южен поток"

Предстоят анализи дали произведените тръби могат да бъдат използвани по други проекти, твърди руското издание

Договорите за доставка на тръби и строителни материали за морската част на „Южен поток“ са замразени, съобщи „Ведомости“.

Позовавайки се на свои източници руското издание коментира, че проектната компания South Stream Transportation (вероятно става въпрос за проектната компания South Stream Transport, която е натоварена с изграждането на морската част на „Южен поток“ - бел. ред.) е замразила договора си за изпълнение с един от подизпълнителите – Saipem.

Още по темата

В началото на декември италианската компания съобщи, че от проектната компания са отказали доставка на поръчани тръби, а сега вече договорът е замразен.

За строителството на първата тръба на газопровода са необходими 680 хил. тона тръби, отбелязва „Ведомости“. Останалите подизпълнители, които трябва да доставят тръби и строителни материали – OMK и Europipe, обаче все още не са уведомени за замразяването на договорите и обясняват, че работата по първата тръба продължава.

Част от оборудването за морската част на газопровода вече е произведено и складирано в България. „Решение какво ще се прави с произведените тръби и другите материали компанията ни ще реши на среща с изпълнителите в понеделник“, коментира източник на „Ведомости“ от една от компаниите, производителка на тръби.

Информацията е била потвърдена и от източник на изданието в „Газпром“. На срещата ще бъде обсъдено дали тръбите ще могат да бъдат използвани за строителството на газопровод към Турция, допълва още той.

Договорът за първата тръба на „Южен поток“ (от общо четири) беше сключен и изпълнен, а обещанията са, че компаниите ще бъдат компенсирани. За втората тръба беше избран изпълнител, но договорът не е сключен и затова и няма да има налагане на санкции, категорични са източници на „Ведомости“.

Представители на ОМК, „Северстал“ и Europipe са коментирали пред изданието, че не са теглили заеми за производството на тръбите, затова и не са зависими от отмяната на договора за доставка на общо 634 хил. тона тръби за втората тръба на газопровода.

Така или иначе производството на тръбите дори не е започнало, са обяснили още представители на трите компании.
 

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Петър Нейков
Още по темата: Европа Южен поток

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (8)

2
 
4
 
8
kalendar до: draifuss
преди 7 години
Коя истина:) ако знаех, че можеш да разсъждаваш по темата, да ти отговоря. Но така ти пишеш от името на Весела, която разбира толкова, колкото аз разбирам от астрофизика:) Един ПР ми говори за история...ами...евала, ама твърдя, че имам по-задълбочени познания по темата.
2
 
5
 
7
SSIW до: draifuss
преди 7 години
... истината боли нали...................Аз, честно да си призная не знам. Къде ли не съм я търсил и винаги всичко се разтваряло в мъглата на многоликата привидност. Ти имаш да ни споделиш нещо по въпроса за болката и истината от лично-твой емпиричен опит ?
3
 
4
 
6
преди 7 години
Другари истината боли нали.Ама как може някой да хули "освободителката" и бащицата.ХАХАХАХААХ
4
 
4
 
5
SSIW до: Mavi Goz
преди 7 години
... днеска има норма да го пейстне из всички теми за Южен поток.............Всеки, някак си, тр да изкара едни пет лева днеска за ляба. Апък по степен на вредителство, заниманието му е все таки, е една идея по-поносимо от това да продава наркотици на лапетиите по улиците ;))
4
 
10
 
4
Mavi Goz до: 0pk
преди 7 години
Драйфъс и тук се издрайфа - днеска има норма да го пейстне из всички теми за Южен поток, щото българите започват полека да усещат какъв им влиза, особено поизпуснатите от Тиквун притеснения за 5-ти блок на Козлодуй, които би трябвало да не споделя публично, ама пуста уста...! хаха!

Още от Европа
Швеция и Финландия ще участват в срещата на върха на НАТО през май