IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Великобритания: Кремъл опитва да установи проруски лидер в Украйна

Според британското външно министерство Русия се стреми да наложи бившия депутат Евгений Мураев за лидер на Украйна

11:10 | 23.01.22 г. 3
<p>
	Снимка: Taylor Weidman/Bloomberg</p>

Снимка: Taylor Weidman/Bloomberg

Великобритания обвини Кремъл, че се стреми да установи проруски лидер в Украйна и заяви, че руски разузнавачи са били в контакт с редица бивши украински политици като част от планове за нашествие, предава Ройтерс.

Британското външно министерство отказа да предостави данни в подкрепа на обвиненията си, които се случват в момент на високо напрежение между Русия и Запада заради струпването на руски войски близо до границата с Украйна. Москва твърди, че няма планове за нахлуване.

Британското министерство съобщи, че има информация, че руското правителство обмисля бившия украински депутат Евгений Мураев като потенциален кандидат за лидер на проруското ръководство.

„Няма да толерираме замисъла на Кремъл да установи проруско ръководство в Украйна“, заяви британският външен министър Лиз Тръс в Twitter. „Кремъл знае, че военно нахлуване ще бъде голяма стратегическа грешка и че Великобритания и нашите партньори ще наложат сурова цена на Русия“, допълни тя.

Източник от външното министерство заяви, че не е необичайна практика да се споделя разузнавателна информация и че подробностите са били разсекретени едва след внимателно обмисляне с цел възпиране на руската агресия.

Източник от руското външно министерство опроверга съобщението като „дезинформация“ и обвини Великобритания и НАТО, че „ескалират напрежение“ заради Украйна.

„Призоваваме Форин офис да спре тези провокативни действия, да престане да разпространява безсмислици и най-сетне да съсредоточи усилията си върху изучаването на историята на монголо-татарското иго“, коментира министерството на официалната си страница във Facebook.

Искания

Британските твърдения се появяват един ден след като водещи американски и руски дипломати не успяха да постигнат голям напредък в разговорите за разрешаване на кризата заради Украйна, въпреки че се съгласиха да продължат преговорите. Русия отправи искания в областта на сигурността към САЩ, включително спиране на разширяването на НАТО на изток и обещание, че Украйна никога няма да се присъедини към западния военен съюз.

45-годишният Мураев е проруски политик, който се противопоставя на интегрирането на Украйна към Запада. Според допитване на института „Разумков център“ през декември 2021 г., той е на седмо място сред кандидатите за президентските избори през 2024 г. с подкрепа от 6,3%.

„Оправихте ми вечерта. Британското външно министерство изглежда объркано“, коментира Мураев пред британския вестник Observer. „Не е много логично. Имам забрана за влизане в Русия. Не само това, а и парите от фирма на баща ми са конфискувани“, допълни той.

Великобритания, която тази седмица изпрати 2000 ракети и екип от военни инструктори в Украйна, заяви също, че има информация, според която руските разузнавателни служби поддържат връзки с редица бивши украински политици, включително високопоставени фигури с връзки с бившия президент Виктор Янукович.

Контактите са с цел планиране на нападение срещу Украйна, съобщи британското външно министерство.

Канцеларията на премиера Борис Джонсън на Даунинг стрийт също съобщи, че британският лидер планира да засили натиска върху Русия тази седмица, като призове европейските си колеги да се обединят със САЩ срещу руската агресия.

По-рано осведомителната агенция РИА „Новости“ съобщи, че британският външен министър Тръс ще посети Москва през февруари, за да се срещне с руския си колега Сергей Лавров, а руският министър на отбраната Сергей Шойгу и британският му колега Бен Уолъс също се съгласиха да проведат разговори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:12 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
redcretin
преди 2 години
Само двете *** ли сте тука?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
дядя Вова
преди 2 години
Ще не вмерла Украина! Слава Украине! Хохлодебилом слава! Зиг-хайл! Зиг-хайл! Зиг-хайл! Зиг-хайл! Зиг-хайл! Зиг-хайл!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
Императорът
преди 2 години
Обpaтняците забравят, че техните господари устроиха кървав преврат в украйна, за да сложат там своя марионетка... и от това чучулото байдън открадна сто-сто и петдесет милиарда от тая държава. Или са САЩ им е позволено?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още