Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Великобритания за първи път продаде облигации със средна отрицателна доходност

Търсенето е надминало предлагането на емисията повече от два пъти

Великобритания за първи път продаде облигации със средна отрицателна доходност

Снимка: архив Ройтерс

Великобритания за първи път продаде облигации със средна доходност под нулата. Това изостря дебата за отрицателните лихви часове преди управителят на Bank of England Андрю Бейли да бъде изслушан в парламентарната комисия по финанси, съобщава Bloomberg.

Службата за управление на дълга на Великобритания е събрала 3,75 млрд. паунда (4,6 млрд. долара) от преотваряне на емисия облигации с матуритет през 2023 г.

Пазарните наблюдатели не се изненадаха от доходността – средно -0,003%, като се има предвид, че книжата вече се търгуваха на приблизително същото ниво, а от времето, което правителството избра за осъществяването му.

Ако управителят на британската централна банка потвърди възражението си срещу отрицателните лихвени проценти по-късно днес пред депутатите от парламентарната комисия по финанси, купувачите ще се зарадват на златната мина в ръцете си.

„Подозирам, че всичко, което той ще каже, ще бъде насочено към уверяване на пазара и широката общественост, че централната банка е готова да направи всичко, което смята, може да помогне, ако икономическата ситуация се влоши“, коментира Джон Уайт, ръководител на стратегията на UBS Group за Великобритания и Европа.

Графика: Bloomberg

Икономическите перспективи пред Великобритания са мрачни, но продажбата на облигациите подчертава, че инвеститорите не се притесняват особено от плана на управляващите да направят огромни разходи в подкрепа на хората и бизнеса. Това до голяма степен се дължи на схемата за закупуване на активи на централната банка, която поддържа цената на заемите близо до исторически ниските нива.

Това е една от причините търсенето да надмине размера на предлаганите облигации повече от два пъти.

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Най-богатият британец и фен на Brexit се мести в Монако