Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Въпреки Brexit Великобритания продължава да привлича българи и румънци

Почти 40 хил. души от двете страни са се преместили на Острова за една година

Въпреки Brexit Великобритания продължава да привлича българи и румънци

Снимка: Архив Ройтерс

Несигурността около бъдещите отношения на Великобритания с Европейския съюз не спира граждани на едни от най-бедните страни в блока да пристигат на Острова в търсене на по-високо заплащане, коментира Bloomberg.

Почти 40 хил. души от Румъния и България са се преместили във Великобритания на нетна база през годината до края на септември 2018 г. Броят им е по-голям от този на всички западни страни в ЕС общо. В същото време данните показват по-скоро изходящи потоци от останалите страни в източната част на ЕС.

Макар че причините вероятно са няколко и не всички са твърде ясни, има огромна разлика в заплащането между Великобритания и двете балкански страни, където средното брутно заплащане е около 692 долара месечно, коментира Bloomberg. Освен това България и Румъния се присъединиха три години след повечето бивши комунистически страни на Стария континент и са имали по-малко време да настигнат жизнените стандарти на блока, допълват от изданието.

„В Букурещ за неквалифицирана работа може да получиш колкото в Италия или Испания, може би малко повече, отколкото в Гърция, но много по-малко, отколкото във Великобритания“, казва Киприан Даскалу, главен икономист за Балканите, базиран в Букурещ, към ING Groep. “А британските граници се отвориха и по-късно за тези две страни“.

Около 37 хил. души от България и Румъния работят във Великобритания спрямо 869 хил. от останалите осем страни от Източна Европа общо.

По статията работи: Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Крайният срок за споразумението между Швейцария и ЕС се задава