Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Въпреки спада на печалбата Siemens се представя по-добре от очакваното

Изпълнителният директор Джо Кезер се придържа към плана си през есента да отдели енергийния бизнес въпреки кризата

Въпреки спада на печалбата Siemens се представя по-добре от очакваното

Снимка: EPA/LUKAS BARTH-TUTTAS

Последната пълна финансова година на главния изпълнителен директор на германския индустриален конгломерат Siemens Джо Кезер е специално предизвикателство. Коронакризата засяга технологичната група, в същото време Кезер се стреми да завърши радикалното преструктуриране чрез разделянето на енергийния бизнес през есента.

Тримесечните данни, които Кезер представи в четвъртък, сега показват, че богатата на традиции компания преминава през кризата сравнително силно. Въпреки че повечето параметри са под предходната година, Siemens частично надхвърли очакванията на анализаторите.

Коригираната печалба преди лихвите, данъците и амортизацията от основния ѝ индустриален бизнес се покачи до 1,8 милиарда евро (2,1 милиарда долара), подкрепена от икономиите на разходи, възстановяването на Китай и еднократното преоценяване на софтуера, заяви Siemens в четвъртък. Това надмина средната оценка на анализаторите за 1,2 милиарда евро, предава Bloomberg.

„Въпреки сериозната световна криза ние успяхме да постигнем убедителни оперативни показатели и последователно да продължим пренастройването напред“, заяви Кезер. В ранната търговия на Dax акциите на компанията поскъпват с почти 3%.

Приходите на Siemens се понижават с пет процента до 13,5 милиарда евро. С изключение на железопътната технология, всички бизнес подразделения трябваше да поемат спадове. За сравнение: при швейцарския конкурент ABB приходите са спаднали със съпоставимите десет процента до 6,2 милиарда долара.

При изпадналия от години в криза американски конкурент General Electric промишлените продажби дори се сринаха с 20 процента до 16,3 млрд. долара. Двете групи обаче вече не са сравними като преди: Siemens вече не публикува данните за отслабващия енергиен бизнес в тримесечните си отчети.

Кезер възнамерява да се придържа към плановете си за отделянето от Siemens Energy дори в тези несигурни времена. Компанията трябва да излезе на борсата в края на септември като част от отделянето, потвърдиха от групата в четвъртък.

Пазарът на големите газови турбини се срина

Подразделението страда - подобно на General Electric - освен всичко друго от колапса на пазара на големи газови турбини. Ниските печалби от енергийните технологии изтласкаха назад маржовете на цялата група през последните години. Поради това Кезер се надява да преоцени оставащия Siemens AG, когато енергийният бизнес остане извън компанията.

И през третото тримесечие групата усети слабостта на енергийния бизнес. Тъй като основната част са загубите на дъщерното дружество на вятърната енергия Siemens Gamesa, в крайна сметка печалбата падна с 53 процента до 535 млн. евро.

Нещата изглеждаха по-добре в оперативния бизнес, с други думи в дейностите, които ще формират новия Siemens AG в бъдеще. Тук печалбата през третото тримесечие е спаднала само със седем процента до 986 ​​млн. евро. Имаше обаче няколко еднократни ефекта. Преоценка на дял в Bentley Systems доведе до това, че оперативната печалба на групата дори се увеличи с осем процента до 1,8 милиарда евро. Това съответства на марж от 14,3 процента.

През третото тримесечие продажбите в подразделението “Дигитални индустрии” паднаха със съпоставими пет процента до 3,7 милиарда евро. Спадът беше смекчен от добрия софтуерен бизнес, който нарасна с десет процента до повече от един милиард евро. Оперативната печалба се подобри - благодарение на еднократния ефект - с почти две трети до 899 милиона евро.

 Железопътната технология расте

Железопътната технология беше единственото подразделение, което можеше да отчете ръст.  Тук приходите леко нараснаха до 2,2 милиарда евро. Оперативната печалба обаче намалява с 31 процента до 153 милиона евро. Siemens приписва това на "неблагоприятния микс от сделките". Наскоро в този бизнес компанията обяви сделка с България.  Siemens Mobility ще достави десет локомотива Smartron за България до май 2021 година в изпълнение на поръчката на „БДЖ - Пътнически превози”, съобщават от компанията. БДЖ избра ДЗЗД „Сименс Трон” за изпълнител на процедурата за доставка на нови 10 локомотива след проведените преговори.

Днес Siemens не даде прогноза за печалбата за цялата година. Това се дължи и на противопоставянето на еднократните ефекти в хода на отделянето на Siemens Energy. Продажбите се очаква да намаляват умерено през годината като цяло.

Шефът на Siemens Кезер коренно преструктурира компанията през последните години. Той отдели здравните технологии и ги вкара на  борсата като Healthineers. Сега енергийният бизнес трябва да последва този ход през есента. Във времена на разрушителни промени, смята Кезер, фокусираните специалисти са по-успешни от конгломератите от стария стил. В последващата стъпка подгрупите ще трябва да бъдат засилени чрез поглъщания, смята той. Както стана наскоро:  Siemens Healthineers заяви преди дни, че е сключила споразумение с Varian Medical Systems за закупуване на всички акции на Varian за по 177,50 долара всяка в брой.

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Преговорите за Brexit сложиха край на ралито на европейските борси