IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-късно догодина трябва да приключи строителството на обходния път на Габрово

В противен случай може да загубим еврофинансиране

10:38 | 03.04.17 г.
<p>
	Строителството на обхода на Габрово. <em>Снимка: МРРБ</em></p>

Строителството на обхода на Габрово. Снимка: МРРБ

Най-късно до края на 2018 г. трябва да приключи строителството на обходния път на Габрово, коментира пред журналисти Галина Василева, ръководител на управляващия орган на програма „Транспорт“. 

Тя посочи, че строителството не е приключило до края на март 2017 г. и на Европейската комисия преди дни е изпратен доклад, че трасето е нефункциониращо.

Сега строителните работи трябва да завършат до края на 2018 г., така че най-късно до март 2019 г. пътят да бъде докладван като функциониращ.

В противен случай може да се стигне до финансова корекция, каза Василева.  „Не мисля, че ще стигнем до връщане на пари“, уточни тя.

Експертът припомни, че проектът се финансира от оперативна програма "Транспорт" 2007-2013 г. с около 50 млн. евро, от които половината са евросредства, а останалите идват от националния бюджет чрез Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ). 

Проектът не бе завършен заради обжалвания на оценката за въздействие върху околната среда и подробните устройствени планове, както и протестни инициативи. Това забави издаването на разрешителни за строеж, коментира  Галина Василева.

Тя посочи, че въпреки обещанията на две правителства да се строи тунел под Шипка, финансиране до момента не е осигурено.

Експертът участва в края на миналата седмица в откриването на рехабилитирани жп участъци в Южна България. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още