IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Т. Дончев: 2014 и 2015 година ще бъдат много силни за българската икономика

ЕП ще приеме гласувания от Европейския съвет бюджет, оптимист е министърът по управлението на европейските средства

16:35 | 12.02.13 г. 1
<p>
	Министрите Томислав Дончев и Николай Младенов участваха в дискусия за бюджета на ЕС за новия програмен период. Снимка: БТА</p>

Министрите Томислав Дончев и Николай Младенов участваха в дискусия за бюджета на ЕС за новия програмен период. Снимка: БТА

Следващите две години - 2014 и 2015 г., ще бъдат много силни за българската икономика, прогнозира министърът по управлението на европейските средства Томислав Дончев, по време на дискусия за европейския бюджет. В тези две години ще се застъпят двата програмни периода и макар че ще бъде много натоварено за администрацията, икономиката ни ще разполага с повече европейски средства.

Бюджетът на ЕС по новия програмен период беше приет в края на миналата седмица с минимални орязвания спрямо предложеното от Европейската комисия. Веднага обаче се чуха прогнози, че партиите в Европейския парламент няма да дадат своето съгласие по финансовата рамка именно заради намалението на средствата.

Томислав Дончев обаче е оптимист, че одобрение ще има, тъй като този бюджет беше постигнат много трудно, с много компромиси от държавите в ЕС. „Освен това, ако бъде върнат, няма никакви гаранции, че в средносрочен план ще има по-добро или дори някакво решение“, смята министърът. Според него не е за пренебрегване и сериозното забавяне по отношение на началото на програмния период, ако бюджетът не получи одобрение от ЕП.

Джон Роуън, посланикът на Ирландия - страната, която е новият ротационен председател на ЕС, пък обясни, че има известни възможности за "маньоври по време на преговорите с ЕП, но те не са много големи". 

Вероятно това е последният финансов период, в който България получава такова интензивно финансиране, смята още Томислав Дончев. „Горе-долу такъв е периодът, в който е уместно да се инвестира интензивно в развитието на дадена държава“, допълни той.

Ефектът от европейското ни членство

Томислав Дончев направи и оценка какъв е ефектът от членството на България в Европейския съюз. Според него брутният вътрешен продукт на страната до 2020 година (от началото на членството ни през 2007 година) ще се повиши с 18,6%, с 47% ще се увеличи износът, а заплатите ще бъдат със 70% по-високи, спрямо същия период, ако не членувахме в ЕС.

За следващия програмен период сме заложили по-активно използване на европейските средства, стана ясно още от думите на министъра. „Заложили сме през 2014 година да изплатим 2% от общия размер (към 15 млрд. евро – бел. ред), а през 2015 година процентът ще бъде 8 на сто“, обясни Дончев. Следващите две години стремежът ще бъде да бъдат изплатени по 10% от средствата, а през 2018 и 2019 – по 15%. През 2020 година ще бъдат платени още 20%, а в двете години до 2022 година – или след края на оперативния период, но в прозореца, в който могат да се изплащат суми от стари период – още по 10% на година.

Коалициите в Европа вече не са същите

Приемането на бюджета на ЕС беше действително много трудно и мъчително, коментира и външният министър Николай Младенов. Той допълни, че процедурата създаде нови и доскоро невъзможни коалиции в ЕС.
При преговорите страната ни е постигнала своите цели – не са намалени средствата по кохезионните фондове, парите за селското стопанство са с 2 млрд. евро повече, а за фонд „Козлодуй“ се увеличават със 75 млн. евро до общо 260 млн. евро. „Това, което е по-важно за този фонд е, че договорихме възможност да получаваме финансиране за закриване на блоковете и след 2020 година“, допълни Младенов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:58 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 1
Батя
преди 11 години
Най-добрия министър.Искам го за следващ премиер!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още