IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

HP и Dell отново зарадваха с отлични резултати

Отчетите на производителите изпращат бичи сигнал за развитието на PC сектора, но в следборсовата сесия акциите им поевтиняха

09:50 | 28.05.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Насърченото от пандемията силно търсене на компютри помогна на HP Inc. HPQ -0,22% и Dell Technologies Inc. да постигнат силни финансови резултати за последното си тримесечие въпреки недостига на чипове, който затруднява някои индустрии.

В четвъртък Dell съобщи, че приходите през първото тримесечие са нараснали с 12% до 24,5 милиарда долара спрямо година по-рано, насърчени от скока на потребителските приходи с 42% в групата „Клиентски решения“, която включва настолните и преносимите компютри. Силният старт на неговата бизнес година се случва, след като през февруари Dell отчете рекордни приходи за цялата година, пише The Wall Street Journal. 

Продажбите на компютри регистрираха през миналата година най-силния си ръст от десетилетие, подчертавайки промяната на преминаването отвъд мобилните устройства, предизвикана от пандемията на коронавируса. Като цяло доставките на компютри са нараснали с 13% през 2020 г. и се очаква да се увеличат с 18% през 2021 г. въпреки недостига на чипове, показват данни на International Data Corp.

„Продължаваме да наблюдаваме много силно търсене от страна на потребителите, а търсенето и от търговска страна също започва да се засилва с отварянето на офисите“, казва изпълнителният директор на HP Енрике Лорес.

HP очаква компютрите да останат актуална тема и през следващата година, каза Лорес в четвъртък, след като компанията отчете около 27% ръст в приходите през второто тримесечие и повиши прогнозата си за печалбата за цялата година. Потребителските продажби се увеличиха силно, като нараснаха със 72% в компютърния бизнес и със 77% в печатния сегмент, съобщиха от компанията.

Глобалният недостиг на чипове вероятно ще продължи през цялата година, като спомогне за удължаването на периода на бума на продажбите на лаптопи до 2022 г., споделят от Dell.

Силата на търсенето се споделя и от други. Изпълнителният директор на Intel Corp. Пат Гелсингер, който преди това ръководеше VMware Inc., мажоритарната собственост на Dell, също подчерта възраждането на компютрите по време на конферентната връзка с анализаторите след публикуването на отчета за първото тримесечие на производителя на чипове през април. Компанията е изпратила рекорден брой централни процесори за преносими компютри през предходното тримесечие, каза той.

„И тъй като светът става по-дигитален, вярвам, че ще предстоят 10 добри години за чиповете“, каза той на индустриално събитие този месец.

В четвъртък главният оперативен директор на Dell Джеф Кларк също подчерта резултатите на компанията, включително рекордните приходи.

„Наблюдава се значително ускоряване на дигиталната трансформация по целия свят и можете да го видите в нашите резултати – с рекордни приходи за първото тримесечие от 24,5 милиарда долара“, каза той в писмено изявление, добавяйки: „В бъдеще технологиите ще стават все по-големи от основно значение за глобалната икономика и общество“.

Кларк каза, че общият пазар на персонални компютри е нараснал по време на пандемията и се очаква да продължи да се разширява, ръководен отчасти от преминаването към хибридна работа и стремежа всяко домакинство да има повече устройства. Адресируемият пазар за бизнеса с клиентски услуги на Dell, каза той, трябва да достигне 750 милиарда долара до средата на десетилетието от 600 милиарда долара преди пандемията.

Предишното силно закупуване на преносими компютри, които обикновено са по-евтини, но по-малко мощни, води и до по-висока честота на покупки на заместители, каза той.

Dell заяви, че търговският бизнес за настолни компютри, сегмент, който се срина през ерата на отдалечената работа, като купувачите предпочитаха лаптопи, също отчита подобрено търсене.

Според анализаторите продажбите на настолни компютри могат да се възползват от недостига на доставките, който може да забави наличността на други устройства. „Очакваме поне част от купувачите да се задоволят с настолни компютри вместо с преносими компютри, тъй като неотложността на търсенето на всякакъв вид компютър остава доста висока“, казва Джитеш Убрани, научен ръководител в IDC. 

HP и Dell, доставчиците на компютри номер 2 и 3 в света, са доставили приблизително 19 милиона и 13 милиона бройки, съответно, през първите три месеца на 2021 г., или увеличение от 64% и 23% спрямо сравнимия период по-рано, твърди IDC.

Печалбата на Dell за първото тримесечие се е увеличила шест пъти до над 880 милиона долара. Dell планира да отдели собствения си дял във VMware в края на 2021 г.

Междувременно печалбата на VMware за първото тримесечие се е увеличила с 10% до 425 милиона долара, докато приходите са нараснали с 9,5% до 2,99 милиарда долара.

Печалбата на HP за второто тримесечие е нараснала с 61% до 1,23 млрд. долара, докато приходите ѝ са нараснали до 15,88 млрд. долара от 12,47 млрд. долара година по-рано. Сега компанията очаква да генерира печалба на акция от  3,40 до  3,50 долара за годината, или с 25 цента над предходната прогноза.

Въпреки положителните данни някои инвеститори се обзалагат, че растежът на компютрите е достигнал върха и няма да се ускори допълнително, каза анализаторът на Cross Research Шанън Крос пред Bloomberg. Акциите на Dell поевтиняха с около 1%, а HP се обезцени с повече от 6% в разширената търговия след публикуването на отчетите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:33 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още