Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Хардуер

Samsung очаква проблемите с чиповете да продължат и през 2022 г.

Южнокорейският технологичен гигант надмина прогнозите за тримесечната си печалба

Samsung очаква проблемите с чиповете да продължат и през 2022 г.

Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg

Южнокорейският технологичен гигант Samsung Electronics заяви, че проблемните доставки на чипове, които засягат индустриите по света, ще продължат и през следващата година. Компанията направи коментара по време на представянето на финансовите си резултати, от които стана ясно, че тримесечната ѝ печалба е била подкрепена от повишените цени на бизнеса с полупроводници, пише Bloomberg.

Samsung, голям производител и потребител на чипове, които се ползват в компютри и мобилни устройства, обяви, че нетната му печалба е нараснала до 12,06 трлн. вона (10,3 млрд. долара) през трите месеца, завършили през септември. Анализаторите прогнозираха средно 11,54 трлн. вона, сочат данни, събрани от Bloomberg. По-рано този месец Samsung обяви предварителни резултати, включително над 25% увеличение на оперативната печалба.

Най-големият производител на чипове за памет и смартфони е спечелил от голямото търсене, докато световната икономика се възстановява от пандемията на Covid-19, а недостигът на компоненти тласка нагоре цените на чиповете. Въпреки Samsung и нейните конкуренти в производството на чипове харчат повече, за да добавят производствен капацитет, дефицитът няма да отшуми скоро, тъй като потребителите и компаниите продължават да инвестират в технологии.

Още по темата

„Пандемията накара потребителите по света да се насочат към повече онлайн социални активности и начин на живот, който беше наречен новото нормално, а ние смятаме, че по-голямата част от търсенето при новото нормално ще се запази като фундаментална част от нашия живот“, коментира ДжинМан Хан, изпълнителен вицепрезидент на бизнеса с чипове на Samsung.

Компанията не даде прогноза за печалбата или инвестициите си през 2022 г. заради несигурностите, включително проблемите с доставките и нарастващите цени на суровините. Междувременно цените на чиповете с памет могат да започнат да се охлаждат през това тримесечие, тъй като клиентите не са толкова притеснени, за да правят нови поръчки, след като се запасиха с инвентар.

Продажбите на смартфоните на Samsung и средните търговски цени са нараснали спрямо предходното тримесечие, подпомогнати от пускането на новите модели от серията телефони Z с огъващи се екрани. Компанията прогнозира спад на продадените бройки мобилни устройства за това тримесечие спрямо предходните три месеца.

Цената на акциите на Samsung остана почти без промяна към 12:54 ч. местно време в Сеул. От началото на годината стойността на книжата на компанията се е свила с повече от 10 на сто, а анализатори прогнозират, че ще има понижение на цените на пазар на чипове с памет.

Въпреки че Samsung е по-известна със смартфоните си извън Южна Корея, нейната печалба идва предимно от бизнеса с чипове с памет. Полупроводниците обичайно представляват най-голям дял от печалбата ѝ.

Въпреки всички проблеми доставчиците на чипове остават оптимисти, че търсенето няма да отшуми. Samsung заяви, че очакваният спад на пазара на чипове с памет е малко вероятно да бъде толкова голям, колкото предходните подобни епизоди. Главният изпълнителен директор на Advanced Micro Devices Лиса Су даде смела прогноза във вторник, почвайки, че очаква силно търсене на сървърни и конзолни чипове през 2022 г., докато пазарът на персонални компютри ще остане без изменения.

Макрорискове, като енергийна криза в Китай, нарастване на цените на суровините и слаби данни за заетостта в САЩ могат да накарат клиентите да свият поръчките си. „Като се има предвид рискът от икономическо забавяне в Китай и в САЩ, както и спадащите цени на чиповете с памет, печалбата на Samsung може да се забави до първата половина на следващата година“, твърди Ли Сун-у, анализатор на Eugene Investment & Securities.

Samsung се подготвя за голяма технологична промяна – насочване към т.нар. DDR5 чипове с памет, които са по-бързи от предходните поколения и подобряват ефективността. Нейният 14-нанометров DDR5 продукт е силно конкурентен и се очаква да донесе голям успех за компанията, коментира Ким Йон-у, анализатор в SK Securities.

По статията работиха: Елена Кирилова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Хардуер
Кошмарът с митата се завръща за Apple