IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Samsung отново ще произвежда чипове за Apple

Корейците ще доставят около 40% от чиповете за iPhone 6 и iPhone 6 Plus

10:35 | 03.10.14 г.
Автор - снимка
Създател
Samsung отново ще произвежда чипове за Apple

Южнокорейската технологична компания Samsung сключи нова сделка за производство на чипове за мобилните устройства на Apple. Компанията очаква значителен ръст на приходите си благодарение на този договор, казва Ким Ки Нам, президент на подразделението за полупроводници на Samsung пред специализираното технологично онлайн изданието ZDNet.

Чиповете ще се произвеждат по 14-нанометрова технология, като процесът ще започне до края на тази година. Според източници на блога Samsung вече има договор за производството и на следващия процесор на Apple за iPhone и iPad – A9.

Компанията произвежда и около 30% от общата бройка на сегашния чип А8, който се използва в iPhone 6 и 6 Plus. Този чип разчита на 20-нанометрова технология за производство.

Преди пускането на iPhone 6 Samsung произвеждаше всички процесори за мобилните устройства на американския си конкурент във фабриката си в Остин, Тексас. Но базираният в  Купертино, Калифорния, концерн се опита да намали зависимостта си от корейския си конкурент и потърси други производители. Apple започна да поръчва чипове A8 CPU за iPhone 6 и iPhone 6 Plus от тайванския производител Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. Това от своя страна доведе до сериозен спад в приходите на бизнеса с чипове на Samsung. 

Samsung ще доставя около 40% от чиповете за iPhone 6 и iPhone 6 Plus. Но все пак и това е сериозно отстъпление, като се има предвид, че корейците доставяха абсолютно цялото количество за предишното поколение чипове на американския концерн.  

Сега корейската компания твърди, че новият ѝ производствен процес изисква 35% по-малко енергия и създава процесори с 20% повече мощ и 15% по-малък обем. По-интересното при новата технология с името FinFet е, че чиповете се произвеждат в три измерения, а не са плоски като досегашните процесори. Това осигурява повече площ за транзисторите, което пък улеснява създаването на по-компактни и по-мощни устройства.

По-малките процесори са по-ефективни, което води до пестене на енергия, а това може да позволи на устройства като iPhone да имат по-висок живот на батерията дори ако самите чипове са все по-мощни и способни.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още