IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Samsung реши: новият ѝ завод ще е в Тейлър, Тексас

Инвестицията е на стойност 17 млрд. долара

10:22 | 24.11.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;SeongJoon Cho/Bloomberg</em></p>

Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg

Samsung Electronics обяви, че е избрала Тейлър, Тексас, за място, на което ще построи новия си завод за 17 млрд. долара, в който ще произвежда чипове за мобилни устройства, 5G, високоизчислителни процеси и изкуствен интелект, предава Ройтерс.

Заводът ще създаде 2000 високотехнологични работни места, а строителството му ще започне през първата половина на следващата година. Началото на производството пък е планирано за втората половина на 2024 г., обяви южнокорейският технологичен гигант. Освен това ще създаде поне 6500 работни места в сферата на строителството, каза губернаторът на Тексас Грег Абът.

Най-големият производител на чипове с памет в света обмисляше варианти да изгради завода си в Аризона и Ню Йорк.

Компанията заяви, че е избрала Тексас на базата на фактори като инфраструктурна стабилност, правителствена подкрепа и близост до вече съществуващия ѝ завод.

Samsung се присъединява към конкуренти като TSMC и Intel в надпреварата за разширяване на услугите по поддоставки на чипове в Съединените щати, където секторът е смятан за стратегически важна област що се отнася до конкуренцията с Китай.

Администрацията на президента Джо Байдън обеща милиарди долари федерално финансиране в подкрепа на производството на чипове и проучванията, за да се увери, че страната не изостава спрямо Китай в развити технологии и за да отговори на недостига на полупроводници във важни индустрии като автомобилната.

„Подсигуряването на веригите на доставките в САЩ е основен приоритет на президента Байдън и неговата администрация“, заявиха директорът на Националния икономически съвет на САЩ Брайън Дийс и съветникът по национална сигурност Джейк Съливан, приветствайки инвестицията на Samsung.

Миналата зима Тексас преживя няколко дни без ток заради зимна буря, която доведе до щети за 300-400 млрд. вона (254-339 млн. долара) за вече построения завод на Samsung в Остин, Тексас.

„Аз съм изключително уверен, че електрическата мрежа е стабилна, устойчива и на нея може да се разчита“, коментира Абът в отговор на въпрос за доставките на електричество към завода.

Новият завод в окръг Уилямсън, Тексас, е предложил най-добрия пакет от стимули от местата, които Samsung разглеждаше като възможности за строеж.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още