IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ са наказали Xiaomi заради награда на основателя ѝ?

Лей Джун е получил наградата „Изключителен строител на социализма с китайски характеристики“

10:14 | 08.03.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Лей Джун, главен изпълнителен директор и основател на Xiaomi. <em>Снимка: Shawn Koh/Bloomberg</em></p>

Лей Джун, главен изпълнителен директор и основател на Xiaomi. Снимка: Shawn Koh/Bloomberg

Американските власти са поставили китайския производител на смартфони Xiaomi Corp. в черния списък като компания с военни връзки отчасти заради награда, присъдена на основателя на компанията за заслугите му към държавата, заяви Министерството на отбраната на САЩ в съдебна декларация.

Лей Джун, главен изпълнителен директор и основател на Xiaomi, е получил наградата „Изключителен строител на социализма с китайски характеристики“ през 2019 г. от Министерството на индустрията и информационните технологии. Xiaomi рекламира наградата - присъдена на 100 китайски мениджъри през тази година - на страницата с биография на Лей на уебсайта на компанията и в годишния си отчет.

Наградата - заедно с амбициозните инвестиционни планове на Xiaomi за усъвършенствани технологии като 5G и изкуствен интелект – е била достатъчна причина за американското Министерство на отбраната, за да добави през януари Xiaomi към списък на компаниите, които подкрепят китайската армия, става ясно от документа. Включването в „черния списък“ забранява на американците да инвестират в компанията, третия по големина производител на смартфони в света.

Обосновката на САЩ за добавянето на Xiaomi в списъка е изложена в съдебна декларация от Министерството на отбраната в отговор на иск в Окръжния съд на САЩ във Вашингтон, окръг Колумбия, от китайската компания, която иска да отмени военната си класификация. Декларацията, която е била входирана през миналата седмица, но не е била оповестявана по-рано, за първи път хвърля светлина върху мотивите на министерството при добавяне на компания в списъка.

Говорител на Xiaomi не коментира веднага темата. Преди това компанията отрече да е свързана с китайската армия и заяви, че продава продукти и услуги единствено за граждански и търговски нужди.

Xiaomi беше добавена към списъка на Министерството на отбраната по време на последните дни на администрацията на Тръмп на 14 януари, заедно с осем други китайски компании, включително авиокосмически фирми и производители на чипове. Като цяло Министерството добави 44 компании към списъка си, включително телекомуникационния гигант Huawei Technologies Corp. и производителя на чипове Semiconductor Manufacturing International Corp., като и двете отрекоха всякакви военни връзки.

Акциите на Xiaomi, които увеличиха стойността си повече от три пъти в Хонконг през миналата година, се обезцениха с 25% от 14 януари.

Включването на Xiaomi в списъка изненада много анализатори предвид основния му фокус върху потребителската електроника. В допълнение към смартфоните компанията произвежда джаджи, свързани с интернет, като пречистватели на въздух, скутери, кантари за телесно тегло и фитнес гривни. За разлика от Huawei, основният му китайски конкурент при телефоните, Xiaomi не продава комуникационна инфраструктура или друго оборудване, което обикновено се смята за чувствително.

Делът на Xiaomi на пазара на смартфони се разрасна през последната година, тъй като погълна пазарния дял на Huawei. В световен мащаб доставките на мобилни телефони на компанията се повишиха с почти една трета през четвъртото тримесечие, което я превърна в номер 3 на пазара след Apple Inc. и Samsung Electronics Co., показват данни на International Data Corp.

В иска си Xiaomi заяви, че министерството не предлага обяснения за решението си, нито дава шанс на компанията да отговори на обвиненията.

Наградата на Лей беше от китайската MIIT, правителствената агенция, която контролира китайската технологична и индустриална политика и която, според Министерството на отбраната, помага за управлението на китайската политика за гражданско-военно сливане, при която Пекин разчита на частни предприятия, за да помогне за развитието на военните технологии. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:34 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още