IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сделката на Huawei за продажби на телефони чрез щатски оператори пропадна

Това е голяма загуба за потребителите, защото те няма да имат най-добрия избор за своите устройства, твърди изпълнителният директор Ричард Ю

10:25 | 10.01.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Главният изпълнителен директор на потребителското звено на Huawei Ричард Ю по време на събитието в Лас Вегас. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Главният изпълнителен директор на потребителското звено на Huawei Ричард Ю по време на събитието в Лас Вегас. Снимка: Ройтерс

Китайският телекомуникационен концерн Huawei заяви, че не е успял да сключи сделка за продажбите на новите си смартфони чрез американски оператор.

В медийни спекулации се твърдеше, че компанията е в преговори да пусне своя флагман Mate 10 Pro в продажби чрез оператора AT&T, припомня Ройтерс.

Но в писмо, разпространено от агенцията, редица политици отхвърлят споразумението и поставят под въпрос онлайн сигурността в САЩ.

Отказът е най-новият пример за китайска компания, която се бори със затруднения да развива бизнес в САЩ. През миналата седмица властите в страната блокираха продажбата на Moneygram за 1,2 млрд. долара на китайския Ant Financial, който е подразделението за дигитални разплащания на Alibaba. Това бе и най-важната сделка на китайска компания, която бе блокирана, откакто Доналд Тръмп взе властта в Белия дом. 

Главният изпълнителен директор на потребителското звено на Huawei Ричард Ю съобщи пред широка аудитория в рамките на технологичния панаир CES в Лас Вегас, че сделката за сътрудничество с американски оператор "за съжаление" не е постигната. Той не коментира защо споразумението е пропаднало, но каза, че това е „голяма загуба за потребителите, защото те няма да имат най-добрия избор за своите устройства", цитира го Techcrunch.

В интервю за Investor.bg и Bloomberg TV Bulgaria преди четири месеца Ричард Ю изказа убеждението си, че „мисля, че в миналото, може би заради политическите лидери и личности, имахме затруднения. Мисля, че беше заради влиянието на политиците. Но при потребителските продукти няма такъв проблем. Мисля, че официално ще влезем на американския пазар“, каза Ю. На допълнителен въпрос на Bloomberg TV Bulgaria кога може да се очаква това, Ю отвърна, че очаква това да стане през следващата година чрез операторите в страната (б. ред. 2018 г.).

Mate 10 Pro - основният аргумент на Huawei срещу iPhone на Apple и най-добрите мобилни телефони на Samsung, все пак се продава в САЩ чрез сайтове като Amazon. Но сделките с оператори са важни за американския пазар, защото по-голямата част от смартфоните се продават именно чрез тях.

„Американският пазар представя уникално предизвикателство за Huawei, и макар че Huawei Mate 10 Pro няма да бъде продаван от американски оператори, ние оставаме ангажирани с този пазар сега и в бъдеще", казва Huawei в свое изявление.

Според Ройтерс AT&T е бил притиснат да се откаже от сделката, след като 18 членове на американския Сенат и комисията по разузнаване на САЩ са подписали писмо до регулаторните органи, в което изразяват загриженост относно ангажирането на китайските компании в американския телекомуникационен сектор.

В писмото се отбелязват притеснения относно "китайския шпионаж като цяло и ролята на Huawei в  в частност".

През 2012 г. комисия в американския Конгрес заяви, че на китайските телекомуникационни компании Huawei и ZTE трябва да бъдат забранени сливания и придобивания в САЩ, защото двете компании представляват заплаха за сигурността на САЩ.

Huawei е в ТОП 3 производителите на смартфони в света по продажби заедно с американския Apple и корейския Samsung.

Вижте още технологични новини във видео материала!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:29 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още