IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Очакванията на британския бизнес за ръста на заплатите се повишиха

Очакванията на работодателите за заетостта през следващата една година са се свили до най-ниското си ниво от февруари 2021 г.

13:40 | 07.07.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Hollie Adams/Bloomberg</em></p>

Снимка: Hollie Adams/Bloomberg

Очакванията на работодателите в Обединеното кралство за ръста на заплатите в предстоящите 12 месеца се повишиха от 4,8% през май до 5,1% през юни. Това показват данните от проучване на Английската централна банка (АЦБ), цитирано от Ройтерс.

Документът показа още, че очакванията за заетостта за следващата една година са се свили до най-ниското си ниво от февруари 2021 г.

Данните се следят зорко от централните банкери, които се борят срещу вкореняването на инфлационните очаквания в опит да се избегне спиралата заплати - цени.

По-рано през годината управителят на АЦБ Андрю Бейли отправи апел към служителите да не търсят по-високи заплати именно с цел да се избегне вълнообразното покачване на цените. Тогава той каза, че исканията за по-високи заплати може да доведат до по-силен инфлационен натиск.

„Не казвам, че никой не трябва да получи увеличение на заплатата, не ме разбирайте погрешно, но това, което казвам е, че имаме нужда да видим въздържание в тези преговори“, посочи тогава ръководителят на ведомството.

Този кратък коментар обаче предизвика вълна от недоволство, а сред тези, които порицаха Бейли, бяха премиерът на страната Борис Джонсън и синдикалните организации.

На Годишната среща на Европейската централна банка (ЕЦБ) в Синтра, Португалия, на която присъства и Бейли, той обясни, че нарасналата производителност трябва да бъде част от това, което подхранва увеличението на заплатите - индикация, че работодателите може да осигурят увеличение, което няма да разтревожи централните банкери.

"Ако всички се опитат да надвият инфлацията... не можем да избегнем, че това ще създаде условия за вторични ефекти. Виждаме, че част от напрежението намалява. Изглежда днес повече хора са съгласни с мен, отколкото бяха преди няколко месеца", коментира Бейли, визирайки своето изказване от началото на годината.

"Затова ще променим паричната политика, за да компенсираме това. Трябва да го направим, с което казваме, че колкото повече се покачват (заплатите - б.а.), толкова по-високи ще трябва да са лихвите", обясни управителят на АЦБ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още